TOP

Wie is Chuck Taylor van de All Stars?

De in het modebeeld onverwoestbare Chuck Taylor All Stars van Converse, kortweg All Stars, ontbreken in maar weinig schoenencollecties. Zowel mannen als vrouwen dragen de oorspronkelijke basketbalschoenen al jaren en sommigen hebben zelfs meerdere paren in diverse kleuren en dessins, zodat bij elke outfit passende All Stars te vinden zijn. Maar wie was nou eigenlijk Chuck Taylor?

Verdwalen

Er zijn hele websites gewijd aan de iconische schoen die al meer dan een eeuw oud is. Zo kun je op internet natuurlijk heerlijk verdwalen tussen de gebruikelijke dingen door. Zette je je laptop eigenlijk aan om mail te checken en ging je daarna eigenlijk je zorgverzekering vergelijken, het volgende moment bevind je je zomaar in begin 20ste eeuw, in het leven van een fanatieke schoenenvertegenwoordiger die geschiedenis schreef.

Chuck Taylor

In Malden, Massachusetts opende Marquis M. Converse in 1917 de fabriek, die uit rubber vervaardigde schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen produceerde: de Converse Rubber Shoe Company (andere naam: Boston Rubber Shoe Company). Hij maakte een vliegende start, het bedrijf maakte 4000 schoenen per dag. Later ging Converse zich specialiseren in tennis- en basketbalschoeisel. Toen de basketbalschoen werd ontworpen en een paar jaar later een basketballer met de naam Chuck Taylor een baan kreeg bij de fabriek, zag de Chuck Taylor All Star al snel het levenslicht. Taylor deed suggesties aan de ontwerpers om de voet en enkel meer ondersteuning te geven (het bekende logo, de patch met de ster erop, diende als bescherming van de enkel), gaf basketbal-clinics en promootte de schoenen als vertegenwoordiger met veel succes. De basketballer was vaker onderweg dan thuis, dat is nog een understatement aangezien hij jarenlang in motels bivakkeerde. Om precies te zijn in het jaar 1923 werd de All Star voorzien van de handtekening van de basketballer. Bijna tot aan zijn dood in 1969 bleef hij de schoenen wereldwijd aanprijzen. Taylor was toen 68 jaar oud.

Film en Muziek

Daarna is de Chuck Taylor All Star immer populair schoeisel gebleven. In de muziekwereld en op het witte doek komt de schoen dikwijls in beeld. In blockbusters als The Outsiders (1983), de N.W.A.-film Straight Outta Compton (2015) en het balorige Wayne’s World (1992) spelen de sneakers nog net geen hoofdrol. In de videoclips op MTV werden ontelbare Chucks gesignaleerd, onder andere tijdens het intro van Nirvana’s ‘Smells Like Teen Spirit’, het jaren ’90 jeugd-volkslied, geschreven door zanger-gitarist Kurt Cobain die zelf ook zijn halve leven

op het bekende rubber en canvas rondwandelde. Looks van muzikanten werden en worden sowieso vaak overgenomen door de fans, dus de fabrikanten van Dr. Martens, Louboutins en dus ook Chuck Taylor All Stars zagen hun omzet soms parallel aan de hitlijsten omhoog schieten.