TOP

Wat is exfoliëren en waarom is het zo belangrijk?

De laatste tijd komt de term ‘exfoliëren’ vaak naar voren als het gaat om het verzorgen van de gezichtshuid. Eerder was dit iets wat met name in bijvoorbeeld beautysalons gedaan werd, maar tegenwoordig doen steeds meer mensen dit gewoon vanuit het comfort van hun eigen huis. En dat is maar goed ook, want het exfoliëren van het gezicht is heel erg goed voor je.

Exfoliëren

Het exfoliëren van de huid betekent eigenlijk dat je, net als bij een peeling, de bovenste laag huid (oftewel de dode huidcellen) verwijdert door middel van het gebruiken van een product dat hiervoor geschikt is. Zo komt er een laag nieuwe huidcellen naar voren en heb je weer een stralende babyzachte huid. Dit is erg goed voor de huid. Onzuiverheden kunnen sneller verdwijnen en ook als je bijvoorbeeld kijkt naar rimpels, is het exfoliëren van de huid een life saver.

Exfoliërende producten komen in allerlei verschillende soorten en vormen. Het meest voorkomende product is een gezichtsscrub met een exfoliërende werking. Maar je hebt ook maskers of peelings die de huid exfoliëren. Wanneer en hoe vaak je exfoliëert, dat is aan jou en jouw huid. De ene huid kan prima tegen een heftig exfoliërend product wat je eens per week gebruikt, terwijl de andere huid beter een mild product wat om de dag gebruikt wordt kan hebben. Merk je dat na het exfoliëren de huid rood en geïrriteerd is? Dan is het slim om een stap terug te nemen en op zoek te gaan naar een product dat wat milder voor de huid is.

Een paar tips

Iets wat je nooit moet vergeten als je de huid exfoliëert, is om de dagen hierna voldoende bescherming tegen de zon te dragen. Smeer het gezicht dus in met een geschikte zonnebrandcrème voor het gezicht. Doordat je namelijk de bovenste laag van cellen verwijderd hebt, is de huid redelijk dun en is er weinig bescherming als het om zon gaat. Dit is dus iets wat je nooit moet vergeten, als je geen verbrandt gezicht wil! Vergeet na het exfoliëren ook niet om de huid goed te hydrateren met bijvoorbeeld een serum of voedende dagcrème.

Heb je geen last van een onzuivere huid? Rond je twintigste tot dertigste is het alsnog verstandig om te beginnen met het gebruiken van exfoliërende producten. Op deze manier voorkom je namelijk dat je al vroeg een gerimpelde huid krijgt. Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar het zal zeker een verschil maken. Probeer het dus in jouw routine te verwerken. Ook zeker voor de rijpere huid is dit een prima handeling om enkele keren per week of eens in de week uit te voeren.