TOP

VAN INSPIRATIE NAAR DE WINKELVLOER

Gaat je fantasie op volle toeren bij het zien van de vrouwenmodetrends voor winter 2024/2025? Begrijpen we wel. De hamvraag is: hoe ga je alle inspirerende informatie vertalen naar je assortiment en de winkelvloer? Het team Textilia-experts geeft antwoord op deze prangende vragen (en meer).

Catwalkfoto’s: L’Estrop

Openingsbeeld: Christopher Kane

Verken de laatste ontwikkelingen in de vrouwenmodetrends met behulp van onze trendwatcher, Christine Boland i.s.m. Anne-Paulina de Jong. Verken verschillende stijlen, zoals: Everyday Abundance, Exuberant Reflection, Retro Modernism, Soft Sheltering, Sculpted Minimalism en Overgrown Aesthetics. Lees verder voor diepgaande inzichten en analyses van onze Textilia-experts over deze trends.

DE INKOPER 

Anouk Goossensen 

Eigenaar Roots Fashion in Amersfoort 

Anouk over Overgrown aesthetics

Overgrown aesthetics doet mij denken aan items als een jasje met franjes en een fluffy bodywarmer. Key pieces en statement-items inéén. Hier word ik blij van! Ook omdat deze kleuren, van mosgroen tot licht groengrijs, én de combinatie van donkere tinten met lichtere tinten bij heel veel mensen mooi staan. Is je klantenkring (ietwat) uitgesproken qua stijl? Laat bijvoorbeeld de unieke kleur opal centraal staan in je rek. Of kies voor opvallende structuren, zoals harige texturen in sjaals. Deze trend zal klanten aanspreken, zeker wanneer ze uit hun comfortzone durven te treden.”

Anouk over Retro modernism

“Deze trend sluit heel erg aan bij mijn winkel, van de muur tot aan de meubels: retro met een moderne twist. Blockprints en verschillende texturen van de stoffen gecombineerd in één outfit: ik teken ervoor. En mijn klanten ook. Zij zwichten eigenlijk altijd voor kleur. Dus ik koop graag in bij merken die letterlijk en figuurlijk kleur bekennen, bijvoorbeeld Stieglitz. Ik voorspel dat broeken en truien met retro (block)prints het goed zullen doen. Ik geloof in de kleur bruin en chocoladebruin, en juist de combinatie met roze en oranje zal hoog scoren. Ik krijg alweer helemaal zin om de etalage om te gooien.”

DE ONTWERPER

Evelyne Brekelmans 

Eigenaar en Creative Director Dante6 

Evelyne over Sculpted minimalism

“Trends zijn nog nooit zo snel veranderd als in de afgelopen seizoenen, zowel in silhouet en print als in kleurbeeld. Daarom voelt Sculpted minimalism als een kalme, frisse adem voor de mode-industrie en het straatbeeld. De klant wordt bewuster en wil luxe, comfortabele en duurzame items die langer dan één seizoen in haar kast kunnen hangen. Deze trend vraagt om tijdloze vormen in rijke stoffen die kracht en stille luxe uitstralen. Het is een stijl waar ik persoonlijk ook een enorme affiniteit mee heb; we passen deze elk seizoen toe in onze collectie. Ook vermoed ik dat Sculpted minimalism langer zal aanhouden als trend, omdat het maken van gecureerde keuzes in de garderobe tegenwoordig een belangrijk topic is.”

Evelyne over Exuberant reflection 

“Wat mij aanspreekt in deze trend zijn de zachte kleuren, gebruikt in zeer feestelijke materialen. Ook hier krijg ik de gedachte: een kledingstuk moet een beleving zijn, een verkenning van materialen, texturen en beweging, een item dat van je vereist dat je erin lacht en danst. Een combinatie van de twee trends, het kalme Sculpted minimalism en het uitbundigere Exuberant reflection, is hét recept voor een prachtig nieuw seizoen!”

DE STYLIST

Valérie Ntantu

Freelance stylist 

Valérie over Everyday abundance

“Ik ben iemand die van kleur houdt, dus mijn hart maakt een sprong bij deze trend. Warme rode, roze en paarse tinten, in rijke stoffen (hallo fluweel!). En mooie dessins. Mijn werk kenmerkt zich door kleur, grote vormen en statement pieces. Voor editorials of campagnes kun je met deze trend uitpakken: hoe meer overdreven, hoe beter. Voor de dagelijkse routine zit de kracht in het balanceren van alles wat binnen Everyday abundance valt. Ga bijvoorbeeld voor twee kleuren binnen het palet. Kies een statement-item (denk aan: een over de top jas) en bouw daar je collectie omheen of kies voor één all-over dessin dat je – als het lukt – laat terugkomen in je gehele assortiment.”

Valérie over Soft sheltering 

“Warm meets stoer. Zacht meets stevig. Deze trend brengt steeds twee tegenpolen samen. Daarom vind ik het een extra leuke uitdaging om ermee aan de slag te gaan – zowel in het werkveld als bij mijzelf. Oversized items zijn al jaren favoriet en persoonlijk draag ik liever niets anders. Maar van een goed ingesnoerde taille ben ik zeker ook niet vies. De juiste balans vinden is key. Bovenal is het knuffelgehalte hoog bij deze trend. In mijn werk zou ik er ook helemaal mee kunnen doorpakken in te gekke props en dito setstyling. Een toffe setting maken in een bos waar bijvoorbeeld allemaal kleden liggen of een doorgestikte backdrop als achtergrond. Ik zie het al helemaal voor me, jij ook bij jou in de winkel?”

Lees meer over de vrouwenmodetrends en kleuren van 2024/ 2025 in Textilia #01.