TOP

Val van kabinet slecht voor ondernemers

Volgens Detailhandel Nederland is de val van het kabinet slecht voor de economie. Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vinden dat de politieke partijen over hun eigen schaduw heen moeten stappen.

De organisatie is teleurgesteld dat de komende periode in het teken staat van verkiezingen. Omdat aanhoudende onzekerheid het consumentenvertrouwen nog verder zal aantasten, roept Detailhandel Nederland het vallende kabinet en de Tweede Kamer op om snel met hervormingen te komen. Zo wil de organisatie dat de plannen voor een verhoging van de BTW van tafel worden geveegd, omdat deze de economie ernstig zullen schaden. Hogere prijzen leiden tot minder aankopen, met als gevolg verder verlies van omzet en werkgelegenheid.

Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vinden dat de politieke partijen over hun eigen schaduw heen moeten stappen en moeten samenwerken. De vraag wanneer verkiezingen moeten worden gehouden is ondergeschikt aan het landsbelang, dat nu voorop moet staan.

Consumentenvertrouwen

Ook CBW-Mitex directeur Jan Meerman schreef eerder deze maand al in zijn blog dat er niet verder gemorreld mag worden aan de BTW en dat er structurele hervormingen moeten komen in plaats van platte bezuinigingen. “Fel tegenstander ben ik van alles wat het consumentenvertrouwen schaadt. Weliswaar is het verhogen van de BTW de makkelijkste manier om heel snel geld op te halen, maar de consument zal verkrampen in zijn bestedingen als de prijzen stijgen. Met alle gevolgen van dien. Het is opnieuw een dreun in het vertrouwen van de consument. En iedereen weet hoe dat ervoor staat momenteel.”

5,4 voor kabinet

Vorige week bleek uit onderzoek van het Financieele Dagblad dat het merendeel van de Nederlandse ondernemers niet tevreden is met het huidige kabinet. Zij gaven het kabinet een magere 5,4 en vonden dat het kabinet daadkracht, focus en een meerjarenvisie mist. De grote rem op vooruitgang is volgens de ondernemers de gedoogconstructie met de PVV. Overigens scoort dit kabinet nog altijd beter dan het kabinet-Balkenende. Premier Rutte zelf krijgt een met een 6,5 wel een voldoende.

Wat denk jij: biedt de val van het kabinet nieuwe kansen? Of is het een slechte zaak voor ondernemers in Nederland?