TOP

Uitgelicht: 9 duurzame merken op Modefabriek

Op 9 en 10 juli is het tijd voor de zomereditie van Modefabriek met meer dan 350 merken. Deze 9 duurzame merken zijn deze editie nieuw of maken een comeback en zijn elk met hun eigen verhaal zeker een bezoekje waard.

The Sustainable Stop, de duurzame area op Modefabriek, krijgt ook komende editie van Modefabriek een vervolg. Daarnaast zijn er in de andere area’s ook duurzame labels te vinden tussen de reguliere merken. We presenteren een selectie namen uit het duurzame segment, die stuk voor stuk een interessant verhaal over hun motieven en ontstaansgeschiedenis te vertellen hebben.

Hvisk    

Het Deense tassenmerk Hvisk is geïnspireerd door de levendige straten van Kopenhagen en maakt tassen voor een speelse en kleurrijke look. De tassen zijn veganistische en verantwoord geproduceerd zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Het merk streeft ernaar om materialen te gebruiken die de laagste impact op het milieu hebben en werkt meestal met gerecyclede vezels uit plastic afval en een voering gemaakt van gerecyclede pre- en postconsumer vezels.

Komrads            

Het Belgische schoenenmerk Komrads maakt duurzame sneakers van gerecycleerde materialen. De schoenen zijn zo samengesteld dat ze verwerkt kunnen worden in nieuwe zolen. De materialen die gebruikt worden zijn onder andere gerecycled rubber voor de zolen en gerecyclede katoen, appelleer, en gerecycleerde ocean waste plastics van Seaqual voor de uppers en insides. Alle materialen zijn gecertificeerd zodat herkomst en productieprocessen traceerbaar en transparant zijn. Productie in Portugal zorgt daarnaast voor eerlijke arbeidsomstandigheden en een lagere CO2-uitstoot door beperkt transport.

Kuyichi

Al sinds de oprichting van Kuyichi in 2001 en de oprichting van de Modefabriek heeft het Nederlandse jeansmerk tot aan corona geen editie gemist. Na een beurspauze van drie seizoenen is het merk verheugd om nu weer van de partij te zijn. Kuyichi is misschien wel een van de oudste duurzame merken van Nederland en werd ooit opgericht door NGO Solidaridad om een bestemming te hebben voor de biologische katoen van een project uit Peru. Kuyichi is vernoemd naar de Peruaanse god van de regenboog, die kleur en positiviteit brengt aan de samenleving. De focus ligt op de ontwikkeling van tijdloze producten met een lange levensduur.

Lanius  

Vrouwenmodemerk Lanius bestaat sinds 1999 en is een Duitse pionier op het gebied van duurzame mode. Hoogwaardige materialen worden gecombineerd met een geavanceerd ontwerp. Het merk gebruikt geen chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, koopt materialen in bij biologische boeren, gebruikt milieuvriendelijke transportconcepten en compenseert alle CO2 die het produceert.

Mela    

Het Duitse merk Mela maakt duurzame mode voor mannen en vrouwen zonder compromissen. Het modelabel laat zien dat het mogelijk is om producten te produceren volgens de hoogste ecologische en sociale normen en ze tegelijkertijd tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Alle producten zijn gecertificeerd volgens de Fairtrade Cotton en de Global Organic Textile Standard (GOTS). De collectie bestaat behalve uit kleding ook uit tassen, accessoires en sneakers. Het merk neemt voor het eerst deel aan Modefabriek en wil de aanwezigheid in Nederland uitbreiden.

O My Bag           

Het verhaal van het Nederlandse tassenmerk O My Bag draait om het maken van een positief verschil in de wereld. Dit doen ze door producenten in kleine gemeenschappen te verbinden met de wereldmarkt en het creëren van eerlijke werkgelegenheid en sociale impact in India. Tegelijkertijd probeert het merk de ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verminderen. De tassen worden ontworpen in Amsterdam, waar ook twee winkels zijn (Ceintuurbaan en Wolvenstraat). O My Bag is  op Modefabriek te vinden op de Sustainable Stop.

Stapf    

Het Oostenrijkse knitwearlabel Stapf gebruikt alleen GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en het meest duurzame wol. Alles wordt gesponnen en geverfd in de EU. Belangrijk in de collectie is het premium materiaal walk (gebreide en gekookte wol) uit Tirol. Het is flexibel en stevig, biedt thermoregulatie en bescherming tegen weersinvloeden. Het merk maakt duurzame stukken die zijn gemaakt om lang mee te gaan. Er is een collectie voor mannen, vrouwen en kinderen.

Suite13 Lab         

De creatieve boegbeelden van Suite13 Lab zijn de Spaanse Maria (Mallorca) en Alexia (Pamplona) die hun kledingmerk runnen op het eiland Mallorca, waar ook een winkel van het merk is. Holistische duurzaamheid staat centraal in alles wat ze doen, van de grondstoffen en de productieprocessen tot de verlichting van de kantoren en de meubels in de winkel. De ontwerpers laten zich inspireren door de Middellandse Zee en maken kledingstukken van milieuvriendelijke organische materialen. Hoewel de focus ligt op vrouwenmode is er ook een free genderlijn, met stukken die door vrouwen én mannen kunnen worden gedragen.  Denk hierbij aan shirts, bermuda’s en pantalons.

Tomo Clothing

Tomo Clothing is twee jaar geleden opgericht en is gespecialiseerd in functionele mode voor vrouwen, geïnspireerd door de wereld van stedelijke mobiliteit (fiets, motor, scooter, enz.). In de collectie vind je kleding waarin je naar je werk kunt en die geschikt is voor op de fiets, scooter en motor. Denk aan slijtvaste beschermende kleding met verwijderbare beschermers en reflecterende inzetstukken of waterafstotende en waterdichte regenkleding en praktische en comfortabele accessoires. De meeste onderdelen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Het jonge merk is gloednieuw in Nederland, waar ze grote kansen zien vanwege onze fietsgewoontes.