TOP

Trenddag: Jan Agelink over zomer 2016

Trendwatcher Jan Agelink sprak tijdens Textilia’s trenddag over de trends in jeans- en sportfashion van zomer 2016. Dit zijn de highlights.

Trends zijn anno 2016 lastig in hokjes te plaatsen, zo vertelde trendwatcher Jan Agelink tijdens de Trenddag van Textilia, Bengels en Schoenvisie op maandag 11 mei. Daarom heeft hij ervoor gekozen de belangrijkste thema’s in jeans- en sportfashion te vertellen. Textilia zet een aantal thema’s uit zijn lezing op een rij.

Lifecycle

Een van de thema’s in jeans- en sportwear voor zomer 2016 is lifecycle. Wat dat betekent? Duurzaamheid in kleding, met name in denim wordt steeds belangrijker. Agelink: “wat je bijvoorbeeld ziet is dat plastic wordt verwerkt tot kleding.” In jeans vertaalt dit zich naar workwear: dit betekent dat jeans weer op een ambachtelijke manier wordt gemaakt. Een spijkerbroek wordt bijvoorbeeld weer uit twee stukken gemaakt. “In de prints op jeans zie je daarom bijvoorbeeld dat verschillende kleuren denim met elkaar worden gecombineerd. De basiskleur is de traditionele middenkleur van denim. Die stof wordt gescheurd en er worden weer lapjes denim in andere kleuren opgenaaid.”

Lifecycle betekent ook dat mensen hun eigen kleding gaan vormgeven. “Zo zie je plaatjes en tapjes op de jeans. Dat is ook te zien in de prints: de kleding wordt bewerkt met viltstiften en tie-dye,” zo vertelt Agelink.

Soft cell

Soft cell richt zich op de natuur. Hoe zich dat vertaalt naar kleding? Agelink: “Je ziet gezonde sandalen met dikke zolen en grote banden in natuurlijke kleuren. De materialen zijn zacht, evenals de kleuren: vooral pastelkleuren in combinatie met groen is wat je ziet in deze trend.”

De prints binnen dit thema zijn bloemen en bladeren. “Deze print zie je vooral sportfashion. Dat is opvallend, want natuur en sport passen eigenlijk helemaal niet bij elkaar,” aldus Agelink.

Ook in jeans komt de natuur naar boven: zo wordt denim gemaakt van duurzaam materiaal. Agelink noemt hierbij het voorbeeld van jeansmerk Freitag: zij gebruiken vlas om spijkerbroeken mee te maken.

Bekijk ook:

Het verslag van de presentatie van trendwatcher Christine Boland

Het videoverslag van de Trenddag