TOP

Tentoonstelling The Hoodie: controversieel fashion item


Het Rotterdamse Het Nieuwe Instituut opent 1 december 2019 de tentoonstelling The Hoodie, een expositie waarbij de verschillende rollen van de hoodie, in zowel cultuur, mode als politiek, worden belicht.

De hoodie werd oorspronkelijk in de jaren dertig door kledingmerk Champion uitgevonden en was destijds bedoeld als kledingstuk voor werklui. Inmiddels is het voor de een ingeburgerd als fashion item tijdens frisse dagen, voor de ander wekt de sweater met kap vooral negatieve associaties op.

De tentoonstelling in Rotterdam toont de evolutie van de hoodie in de jaren dertig tot icoon van streetwear en belicht de verschillende rollen die het kledingstuk speelt in onderwerpen zoals sociale ongelijkheid, jeugd- en subcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl. Lou Stoppard, curator van de tentoonstelling, creëert met The Hoodie een tentoonstelling waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. De tentoonstelling verkent verschillende thema’s waaronder de opkomst van de beveiligingscultuur en gezichtsherkenning, muziek en subcultuur en het debat over gender fluidity. The Hoodie onderzoekt deze thema’s in relatie tot het kledingstuk en daagt bezoekers uit om opnieuw standpunt in te nemen.

De tentoonstelling toont werk van onder andere Campbell Addy, John Edmonds, Sasha Huber, Rick Owens, David Hammons, Lucy Orta, Thorsten Brinkmann, Vetements, Vexed Generation, Bogomir Doringer en Angelica Falkeling.

The Hoodie is te bezoeken van 1 december 2019 tot en met 12 april 2020 in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 Rotterdam

 

Beeld: Gio Staiano, Vetements Ready To Wear herfst/wintercollectie 2016