TOP

Shoppen via smartphones – Is jouw zaak er al klaar voor?

We swipen en scrollen de hele dag door. Voor een groot deel van onze aankopen komen we in aanraking met een scherm. Het liefst ons eigen scherm, dat we vrijwel dag en nacht met ons meedragen. Consumenten shoppen steeds vaker en steeds meer via hun smartphone. Hoe kun je daar met jouw winkel op inspelen, zonder een team van developers in te schakelen voor een eigen app? Hier zijn drie manieren om je winkel klaar te stomen voor de nieuwste stroom aan online shoppers.

1.   Zorg dat je website en webshop mobile-friendly zijn

Een website, dat heeft tegenwoordig elke onderneming en winkel wel. Maar zeker wanneer je producten verkoopt, is het belangrijk dat je klanten via hun mobiel net zo’n geweldige ervaring hebben als in de winkel of via hun laptop of computer.

Maar liefst twee derde van de online shoppers gebruikt hun mobiel om te shoppen. De helft van die groep verwacht binnen nu en vijf jaar het grootste deel van hun aankopen via hun mobiel te doen. En dat geldt niet alleen voor de jongere generatie: ook oudere generaties sluiten zich aan op deze trend.

Wat houdt een mobile-friendly website in? In principe kun je er van uitgaan dat je je website moet aanpassen aan het schermformaat. Dat is stap 1. Maar alleen alles kleiner maken, is vaak niet genoeg. Smartphones vragen om compleet andere layouts, handige knoppen en snellere manieren om te navigeren. Het is het absoluut waard om te onderzoeken hoe je klanten het liefst door jouw producten browsen via hun telefoon.

2.   Ontdek de mogelijkheden van Instagram Shopping

Hoe mooi is het als de merken waar je van houdt, die je zelfs trouw volgt via social media, direct hun producten verkopen in je favoriete social media apps?

Het draait allemaal om gemak en klanten op de juiste plaats en het juiste moment bereiken. En instagram is the place to be. De gemiddelde gebruiker spendeert maar liefst 30 minuten per dag op het platform.

Hoe kun je het meeste uit die 30 minuten halen? Door je producten direct via instagram aan te bieden. In het verleden kon je je producten al taggen in je foto’s, waardoor klanten direct gelinkt werden naar de productpagina. Maar er zijn nu meer mogelijkheden.

Zo kun je een eigen shop-pagina aan je profiel toevoegen. Het mooie van deze functie is dat je klanten instagram letterlijk niet hoeven te verlaten om hun aankoop af te ronden. Alles zit erin, tot aan het uiteindelijke checkout proces.

3.   Zorg dat offline en online naadloos in elkaar overlopen

Online en offline moeten steeds meer samenwerken en in elkaar overlopen. Daar vragen consumenten immers om. Ze zien de voorbeelden van beiden, maar als ondernemer kun je ze ook combineren.

Denk daarbij aan QR-codes in je winkel of in advertenties, waardoor consumenten meteen een snelle scan kunnen doen en zien of die mooie jurk nog beschikbaar is, en hoeveel ‘ie kost.

Verplaats je in je klant

Wat was voor jou tot nu toe de meest geweldige, naadloze online winkelervaring? Gebruik deze als inspiratie voor je eigen webshop en winkel. Door het gemak van de klant voorop te stellen en de tools te gebruiken waar ze al mee uit de voeten kunnen, sta je al 1-0 voor.