TOP

Schoenenlabel Dr. Martens wil snijden in wholesalenetwerk

Dr. Martens kijkt kritisch naar het wholesalebestand. De Britse laarzenfabrikant wil ‘minder en diepere’ relaties met multibrandwinkeliers.

Dat maakt topman Kenny Wilson bekend bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over FY21. Dr. Martens richt zich op groei met een kleiner aantal ‘kwaliteitspartners’ waarmee het merk de relatie wil verdiepen. Wat zoveel betekent als dat zij dieper zullen moeten gaan inkopen. De Britse laarzenfabrikant realiseerde het afgelopen boekjaar een omzet van 437,9 miljoen pond via de wholesale, een plus van 18 procent. Het bedrijf verwacht dat de wholesale-verkopen op middellange termijn verder zullen groeien, maar dat het aandeel binnen de totale groep procentueel zal afnemen. Met andere woorden: de eigen winkels en e-commerce worden belangrijker.

Focus op retail en online

De totale jaaromzet steeg met 15 procent naar 773 miljoen pond, ten opzichte van 672,2 miljoen pond in FY20. Dr. Martens verkocht 14 procent meer schoenen: 12,7 miljoen paar tegen 11,1 miljoen paar in het voorgaande jaar. Die werden naast de wholesale vooral meer online verkocht. De e-commercetak groeide met 73 procent naar 235,4 miljoen pond, ten opzichte van 136,4 miljoen pond in FY20. De winkelverkopen daalden met 40 procent naar 99,7 miljoen pond, tegen 165,2 miljoen pond in FY20. Volgens Dr. Martens is dit een direct gevolg van de winkelsluitingen en andere coronarestricties en blijven de brandstores onverminderd belangrijk voor het merk. Ondanks de crisis kwamen er dit jaar achttien nieuwe winkels bij, waarmee het totaal op 135 vestigingen komt. Er gingen ook vijf winkels dicht.

Winstdaling door beursgang

Het zijn de eerste jaarcijfers die moederbedrijf Permira publiceert sinds de beursgang in januari. De nettowinst daalde naar 41,6 miljoen pond, ruim de helft minder dan een jaar eerder. Volgens Dr. Martens is de winstdaling voornamelijk het resultaat van alle kosten die zijn gemaakt om naar de Londense beurs te gaan.

Foto: Dr. Martens