TOP

Schaatsen verkopen als warme broodjes

Door het winterse weer is er de afgelopen dagen een heuse run op schaatsen ontstaan. Schaatsfabrieken zijn bijna door de voorraden heen.

Nederlanders hebben de afgelopen vorstperiode al meer dan een miljoen paar schaatsen gekocht. Eén op de tien consumenten kocht nieuwe of tweedehandse schaatsen en gaf daar gemiddeld 50 euro aan uit. Dit blijkt uit een enquete van het ING Economisch Bureau onder ruim 150.000 ondervraagden.

 

Voororders
Vorig jaar waren de meeste schaatsvoorraden van winkels en fabrikanten na de vorstperiode leeg en was er geen schaats meer te krijgen. Door de crisis waren veel detaillisten dit jaar voorzichtig en afwachtend met de voororders voor schaatsen, die al in september gedaan moesten worden. Toen de weersvoorspellingen berichtten dat het de komende tijd blijft vriezen in Nederland, kregen de schaatsfabrieken het opeens heel erg druk.

 

Overuren
Zo werd het deze kerstvakantie voor de medewerkers van Raps Schaatsen een drukke periode door alle orders die het merk binnen kreeg. “Onze werkwijze is afgestemd op mensen die ijsbanen bezoeken,” vertelt commercieel directeur Mark Cuperus in een persbericht. “Natuurlijk produceren we wel iets extra’s, maar geen dubbele aantallen.” Die extra voorraad van Raps is al deels verkocht en het merk verwacht dat deze binnen enkele dagen helemaal op is.

 

Voorraadloos
Ook schaatsmerk Viking heeft dit winterseizoen meer dan 50.000 paar schaatsen verkocht. Dit aantal is meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar, toen de verkoop op ongeveer 20.000 paar zat. “Als de kou blijft aanhouden,” vertelt directeur Jaap Havekotte aan het Friesch Dagblad, “verwacht ik dat de hele voorraad verkocht gaat worden.” Volgens hem is namelijk nog lang niet iedere Nederlander in het bezit van een paar schaatsen.