TOP

Sacha en Modeacademie Antwerpen lanceren Shoe Award

De Royal Academy of Fine Arts of Antwerp en schoenenketen Sacha hebben dit jaar voor het eerst de 'Sacha Shoe Award' uitgereikt. De Belgische Stéphanie D'heygere won deze eerste editie met haar ontwerp 'Van de hak op de tak'.

In deze schoen van natuurlijke materialen vloeit de hak, die op een tak lijkt, naadloos over in een grof gebreide kous. “Mijn schoen is ontworpen in de stijl van mijn afstudeercollectie. Die is grotendeels geïnspireerd op freaks met als ultieme inspiratiebron de schilderijen van Jheronimus Bosch”, zegt Stéphanie D’heygere. “Zijn compositiespel van half mens/half dier en half mens/half plant probeer ik letterlijk en figuurlijk in mijn collectie te vertalen. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar outfits ontworpen waarbij de broek doorloopt in de panty. Dit principe komt ook terug in de schoen. Concreet oogt het geheel als een laars terwijl het eigenlijk een echte kous is, met als finishing touch een hak in de vorm van een boomstam waardoor het geheel een natuurlijke en organische look krijgt.”

Dit jaar kregen de laatstejaarsstudenten van de Antwerpse Modeacademie de mogelijkheid om een workshop schoenontwerpen te volgen. Net als de Sacha Golden Heel Award voor de  studenten aan het Fashion Institute Arnhem (FIA) lanceerde Sacha voor de Antwerpse modestudenten ook een wedstrijd voor het beste schoenontwerp. De studenten konden een schoen ontwerpen die bij hun afstudeercollectie aansloot. Niet alleen de styling was hierbij belangrijk maar de schoen moest ook in 3D benaderd worden.

De jury, samengesteld uit professionals uit de modewereld (Walter Van Beirendonck, Veerle Windels, Els Proost, Dirk Van Saene, Maureen De Clercq, Helena Rietjens en Paul Termeer) heeft alle  ontwerpen beoordeeld.

Het winnende ontwerp zal komend weekend tijdens de afstudeershow van de Antwerpse Modeacademie voor het eerst worden getoond. De schoenen zijn vanaf 10 juni exclusief verkrijgbaar in geselecteerde Sacha-filialen. Winkelverkoopprijs: 119,95 euro.