TOP

Robot op catwalk tijdens Japanse modeweek

Uitgehongerde en daardoor futloze modellen op de catwalk zijn misschien wel verleden tijd. Afgelopen maandag werd de vrouwelijke en glimlachende robot HRP-4C gepresenteerd. Zij heeft aan een paar batterijen genoeg heeft om te lopen, te praten en haar gevoelens uit te drukken.

Op 23 maart, tijdens de modeweek in Tokyo zal de robot haar eerste modeshow lopen dankzij 30 motoren in haar ‘lichaam’. Daardoor kan ze stappen maken en met haar armen bewegen. Om verschillende emoties uit te drukken, zoals boos, geschrokken en verrast, hebben de makers acht motoren in haar gezicht geplaatst.

HRP- 4c is een Japanse uitvinding die door het National Institute of Advanced Industrial Sciene and Technology is gebouwd. Ze is gemaakt naar Japanse maatstaven, dus ze heeft zwart haar, is 1.58 meter lang en weegt 43 kilo. Praten kan ze ook: “Hallo iedereen, ik ben cybernetisch mens HRP-4c,”zei ze bij de presentatie in Japan.

Ondanks haar talenten als robot, is het afwachten hoe succesvol haar catwalkdebuut zal zijn. Haar loopje gaat namelijk vrij stroef en van wiegende heupen is geen sprake bij HRP-4c. Ze is dan ook niet speciaal ontwikkeld voor de catwalk, maar voor de gehele entertainmentindustrie