TOP

Prinsjesdag – Hoedjesdag 2011

Al weken is er in het grootst geheim gewerkt aan de hoedjes voor Prinsjesdag 2011. Wie dit jaar de lelijkste, afzichtelijkste, maar ook de smaakvolste of best combinerende hoed droeg, is dinsdag eindelijk onthuld.

Zwart-wit lijkt een trend onder de hoedjes, evenals verschillende schakeringen rood. VVD kamerlid Ineke Dezentjé Hamming en Nebahat Albayrak (PvdA) en Pia Dijkstra (D66) kozen voor een contrastrijk zwart-wit: symbool voor het kabinetsbeleid? Rood werd gedragen door Mariette Hamer (PvdA), prinses Margriet en Koser Kaya (D66). Helemaal zwart was de verentooi van PvdA-er Lea Bouwmeester. Helemaal Henk en Ingrid moet het blauw voorstellen van Fleur Agema (PVV). Toch zijn de meeste hoedjes gekozen op de combinatie met de outfit.

Beatrix, Maxima, Laurentien en Margriet
Koningin Beatrix droeg een parelgrijze japon met bladmotief in drie grijstinten, met daarbij een verenkraag en toque van zilverkleurige sinamay. Máxima draagt een licht-taupekleurige japon van crepe georgette met een Borsalino die wat weg heeft van de hoed van een Argentijnse gaucho, terwijl Laurentien geheel in grijs daarbij een grijze gazen hoed draagt. Margriet tenslotte koos voor vandaag vlammend rood, met een subtiel bijpassend haaraccessoire met tule.

Statement
Voor sommigen kan de hoed niet gewoon mooi of lelijk zijn. Steeds meer politici gebruiken hoedjesdag om een statement te maken. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) draagt vandaag een goudkleurig hoedje van Jan Taminiau dat voor de bloemenexpo Floriade is ontworpen als symbool voor design en duurzaamheid. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken draagt een hoed geïnspireerd op het schilderij Lezend naakt van Isaac Israëls. Daarmee verwijst ze naar de bezuinigingen in de kunstsector en naar de ‘uitgeklede’ burger. Jetta Klijnsma van de PvdA draagt een hoed van het Theater Instituut Nederland (TIN) dat door de voorgestelde bezuinigingen dreigt te verdwijnen. Het statement van Partij voor de Dieren Marianne Thieme leverde meteen het predikaat ‘merkwaardigste hoed’: haar pleidooi voor het behoud van de zee was een admiraalspet.  

MBO-hoedenproject
D66 wil dit jaar aandacht vragen voor goed ambachtelijk beroepsonderwijs. Daarom werden de partij leerlingen van de richting Mode aan het ROC Mondriaan in Den Haag uitgenodigd om hoeden en stropdassen te ontwerpen voor de Tweede Kamerleden van D66. D66-Kamer Koser Kaya toonde haar rode hoed met krul en corsage iets na tienen vanochtend via twitter. Blij met de hoed twittert ze: “Looking good met hoed gemaakt door Selma #ROCMondriaan :-)”

Geen hoed
De enige dame die vandaag geen hoed draagt is Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Zij draagt vandaag een zwarte rok met een gouden band van couturier Dries van Noten met daarop een zwart jasje van Pauw. Omdat de Kamervoorzitter op Prinsjesdag gastvrouw is, draagt Verbeet geen hoed.

Klik op de pijltjes voor de hoedjes van Prinsjesdag 2011 en de befaamde balkonsecene met de Koninklijke familie. Beeld: NOS Nieuws Live/Politiek24.

Bekijk hier de SBS uitzending van 13 september over het ROC-project van D66 onder leiding van de Goudse hoedenmaakster Berry Rutjes, waarin Pia Dijkstra (D66) nog niet wil verklappen welke hoed zij zou gaan dragen. http://www.hartvannederland.nl/nederland/zuid-holland/2011/goed-gemutst-met-prinsjesdag/