TOP

Pinnen steeds populairder

Papier geld raakt steeds meer uit de gratie. Pinnen blijkt een favoriet betaalmiddel want het aantal pintransacties in Nederland is vorig jaar met ruim een tiende gegroeid, de hoogste groei sinds 2002.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van Currence, de eigenaar van de betaalvormen pin- en chipknip. De pinpas werd ruim 1,76 miljard keer door een betaalapparaat gehaald.

In de supermarkten, verantwoordelijk voor ruim een derde van de transacties, was sprake van een groei van 13%. De grootste stijging vond plaats in de parkeerbranche, waar ook steeds vaker met de pin kan worden betaald. Het gemiddelde pinbedrag lag op €42,52, in 2002 werd nog gemiddeld 47 euro gepind. De chipknip werd 0,7 procent meer gebruikt met een totaal van 176 miljoen transacties. Per transactie werd voor gemiddeld 2,74 euro gechipt. De chipknip wordt veel gebruikt bij verkoop- en parkeerautomaten, en bij de catering. In 2007 besloot Currence de chipknip te ‘herpositioneren’ bij onbemande verkooppunten.

Platform Detailhandel Nederland is blij met de groei van het aantal transacties. Het platform heeft zich ingezet om pingebruik onder Nederlanders te stimuleren. ”Enerzijds om de veiligheid van winkeliers te waarborgen en anderzijds omdat pinnen goedkoper is dan contante transacties”, zegt secretaris betalingsverkeer Ilya Bruggeman op nu.nl.