TOP

Percy Irausquin een jaar overleden

Het is alweer een jaar geleden dat het onverwachte overlijden van Percy Irausquin de modewereld verbijsterd achterliet. Zijn prêt-à-porter lijn 'Collection PRC' leeft voort bij de Zantman Modegroep.

Op 14 augustus 2008 overleed Percy Irausquin op 39-jarige leeftijd als gevolg van een hersenbloeding. Wrang genoeg werd op de dag van zijn overlijden bekend gemaakt dat hij een van de zeven geselecteerde talenten was die deel mocht nemen aan de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards op 7 november 2008. Irausquin werd op 25 augustus op Aruba begraven.

Carrière 

In 2001 kwam Irausquin met zijn eerste collectie, ‘Inspiration Amoureuse’, naar eigen zeggen geïnspireerd op zijn zussen. Met deze couturelijn won hij in 2002 de Frans Molenaar Coutureprijs en de Robijn Fashion Award. Zijn tweede collectie, genaamd ‘Bacchanal Chique’, was het afstudeerproject voor het Fashion Institute Arnhem en stamt uit 2002. In 2004 presenteerde hij voor het eerst een prêt-à-porter-collectie genaamd ‘Hiver Palm Beach’ en een jaar later gaf hij voor het eerst zelfstandig een show tijdens de Amsterdam Fashion Week.

Met modeondernemer Steve te Pas, ging Irausquin in hetzelfde jaar een samenwerking aan. Te Pas, eigenaar van House of Avalon en modegroep Moshi Moshi, investeerde in de ontwerpen van Irausquin en in de winkel die Irausquin opende in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. De samenwerking eindigde in 2007 in een rechtszaak, toen Te Pas Irausquin ervan beschuldigde zich niet aan de afspraken te houden.

In 2007 kwam Irausquin onder contract bij de Zantman Modegroep. De ready to wear ‘Collection PRC’ was vanaf juni 2008 verkrijgbaar. Vlak voor zijn dood showde hij op de AIFW met de prachtige prêt-à-porter collectie ‘Full Bloom’, geïnspireerd op bloemen. De collectie werd met een staande ovatie ontvangen.

Premium 

Na het overlijden besloot Pascal Zantman verder te gaan met ‘Collection PRC’, onder leiding van designer Kirsten den Elsen die altijd de rechterhand van Irausquin is geweest. In juli spraken we Den Elsen en Zantman op de modebeurs Premium in Berlijn, waar de collectie zeer goed werd ontvangen. Het handschrift van Irausquin leeft duidelijk voort in de zwierige en vrouwelijke collectie met veel aandacht voor prachtige cocktailjurkjes.