TOP

Pek & Kleren: ‘In de toekomst willen we een tweede filiaal’

Concept store Pek & Kleren zorgt voor een stijlvolle haven in de opkomende Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De focus ligt de komende tijd op een duurzamer assortiment. Eigenaren Freya Brown en Marike Holla: 'De meeste duurzame merken hebben toch nog een stoffige uitstraling.'

Een etalage vol groene planten en de lichte ruimte vol natuurlijke materialen zijn het eerste wat opvalt wanneer je concept store Pek & Kleren binnenkomt. Eigenaren Brown en Holla spreken liever van een klein warenhuis: het assortiment is erg veelzijdig en elke buurtbewoner – van de hippe tweeverdienders, jonge gezinnen tot bejaarden – vinden er wel iets naar wens. De bestsellers in het assortiment zijn de Deense damesmerken Minimum en MbyM, maar de focus ligt zeker niet alleen op commerciële namen, aldus het duo. De toekomst van het klein warenhuis is duurzaam. Bengels sprak met de ondernemers over hun groene plannen.

Waarom deze duurzame focus?

“De productie van mode heeft een grote impact op het milieu. Klimaatverandering speelt momenteel een belangrijke rol en voor ons gevoel moeten we hier bewust mee omgaan en bekijken wat binnen je mogelijkheden ligt om een steentje bij te dragen. Daarnaast vinden wij het zelf belangrijk dat onze producten op een verantwoorde manier geproduceerd worden. Momenteel bestaat het assortiment al uit een aantal mooie, groene merken. Dat zijn bijvoorbeeld de boxershorts van het Amsterdamse Adam Underwear, de fair trade alpacawollen sjaals van Bufandy, Swedish Stockings, dat als enige pantymerk een zero waste policy voert, het servies van Zuperzozial dat is gemaakt van bamboe en maispoeder en de regenjassen van Rains, die zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Het is nog niet zo veel als we zouden willen, maar uitbreiden is niet gemakkelijk.”

Pek en Kleren (1)

Waarom niet?

“De meeste duurzame merken hebben toch nog een vrij stoffige uitstraling en een te gering aanbod, waardoor wij er voor kiezen om niet alleen maar duurzame merken te verkopen. We zouden graag mooiere kleuren en meer mooie prints terugzien in het groene aanbod, dat zien we echt nog te weinig. Er zijn een paar merken waar we wel verliefd op zijn geworden. Dat zijn onder andere LangerChen, zij verkopen fair trade geproduceerde, superwarme wollen jassen gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Maar ook Kings of Indigo, hun collecties vinden we heel erg stijlvol. En het Duitse Armed Angels, zij verkopen heel complete dames- en herencollecties bestaand uit diverse biologische materialen. Bovendien is het een van de weinige duurzame merken die wij zijn tegengekomen met leuke prints.”

Hoe duurzaam zie je de toekomst van Pek & Kleren?

“Naast de duurzame merken die we verkopen, blijven we zoeken naar nieuwe duurzame merken. Ons interieur proberen we daarnaast ook zo duurzaam mogelijk in te richten. Zo hebben we groene stroom en ledverlichting. In koude periodes doen we de deur dicht zodat de verwarming niet voluit hoeft en we verzamelen plastic en verpakkingsmateriaal voor Zero Waste Lab, dat is een initiatief dat samen met buurtbewoners en ondernemers afvalscheiding in de buurt verbetert. In de toekomst willen we een tweede filiaal openen in een anderen opkomende buurt in Amsterdam, die wordt minstens zo duurzaam als deze.”

Meer over de bedrijfsvoering, het bongemiddelde en de plannen van Pek & Kleren lees je in Textilia 4, die op vrijdag 9 februari 2018 is verschenen.

Pek en Kleren (4) Pek en Kleren (2)