TOP

Paul Schulten showt wintercollectie 2015-2016 [foto’s] *

Paul Schulten presenteerde op zondag 13 september, zoals altijd in Hotel Okura in Amsterdam, zijn couturecollectie voor winter 2015-2016. De couturier keert voor zijn nieuwe collectie terug naar de basis: de puurheid en de oorsprong van haute couture.

Paul Schulten duikt voor zijn collectie Proposition voor winter 2015-2016 nog meer dan anders in het ambacht. Dit resulteert in ogenschijnlijk simpel gedrapeerde of gemouleerde jurkjes, maar wel met hoogstaande constructies. Een ander voorbeeld is de plooirok van chiffon met fluwelen panelen, wat qua materiaal een bijna onmogelijke combinatie is.

Foto’s: Jeroen Snijders

Paul Schulten haute couture hw1516 (1)Paul Schulten haute couture hw1516 (2)Paul Schulten haute couture hw1516 (3) 

De overzichtstentoonstelling van Leon Gestel in het Singermuseum was een belangrijke inspiratiebron, met name het verfijnde kleurgebruik van Gestel. Een andere inspiratiebron is de tentoonstelling La Collection du Scandale van YSL in Parijs. Deze collectie uit 1971 was spraakmakend vanwege de combinatie van couture, vintage en streetwear.

Paul Schulten haute couture hw1516 (5)Paul Schulten haute couture hw1516 (6)Paul Schulten haute couture hw1516 (7) 

Ongebruikelijke combinaties zijn ook Paul Schulten niet vreemd. De combinatie van een satijnen bomberjack met een avondjapon is hier een voorbeeld van (zie bovenstaande foto in het midden). Verder zien we scherp gesneden jasjes op strakke pantalons, plooirokken en kokerrokken, gemouleerde japonnen, capes en shawls op mantelpakken, jassen met aangesneden mouwen, gedrapeerde cocktail- en avondjurken met gemouleerde pofmouwen en het jaren twintig silhouet met sluik vallende avondjurken met aangeknipte mouwen.

Het kleurenpalet bestaat uit zwart, grijs, lindegroen, chineesrood, kobalt, ossenbloedrood met paars, bruin met turkoois en voor de avond jadegroen, oker en zwart. Belangrijke materialen zijn stretch crêpe, fluweel, tweed, gedessineerde zijdesatijn, brokaat, organza, met de hand geborduurde pailletten stoffen, leer, suède en zelfs plastic.

Paul Schulten pret a porter ss16 (2)Paul Schulten pret a porter ss16 (1)Paul Schulten pret a porter ss16 (3)

Paul Schulten showde voorafgaand aan de couture de prêt-à-portercollectie voor zomer 2016, met draagbare jasjes op strakke broeken en jeans.