TOP

Olympische medailles gemaakt van ‘groen’ materiaal

De medailles die tijdens de Olympische Spelen worden uitgereikt, zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecyclede edelmetalen. Het is voor het eerst dat de medailles voor een deel ecologisch verantwoord zijn.

Een deel van de gebruikte edelmetalen is gewonnen uit computers en consumentenelektronica. Het andere gedeelte is wel gewonnen in mijnen. Koper, waar brons van wordt gemaakt, zit in veel bedrading van apparatuur. Duurdere apparaten wordt gebruikt gemaakt van zilveren bedrading. De echt chique merken maken zelfs gebruik van goud. Dit materiaal slijt amper en heeft weinig elektrische weerstand. Een van de sponsors van de Spelen is het bedrijf Teck uit Vancouver. Zij zamelen onder andere oude computers in om daar edelmetaal uit te halen.

Ook zijn de medailles de grootste ooit uit de Olympische geschiedenis. De ‘plakken’ hebben een doorsnee van 10 centimeter en zijn 6 millimeter dik. Hierdoor wegen ze meer dan een halve kilo. Ook is het voor het eerst dat de medailles niet plat, maar golvend zijn. Dit is gebaseerd op de zee en de bergen bij Vancouver.