TOP

Nieuwsoverzicht: Nike’s bezuinigingsronde treft Hilversum, Voorlopige cijfers CBS positief: meer geld naar kleding, en meer

In het nieuwsoverzicht van vandaag updaten we je over het belangrijkste fashion nieuws binnen de modebranche.

Beeld: Nike

Nike’s bezuinigingsronde treft Hilversum

Nike Inc. heeft aangekondigd dat het banen gaat schrappen op zijn Europese hoofdkantoor in Hilversum als onderdeel van het “Save to Invest”-bezuinigingsplan. Dit plan, bedoeld om $2 miljard (1,8 miljard euro) te besparen, zal wereldwijd meer dan 1.600 banen kosten, wat neerkomt op ongeveer 2 procent van het personeelsbestand. Eerder werden al 750 banen geschrapt op het hoofdkantoor in Beaverton, Oregon, en ook bij Converse in Boston vielen ontslagen. Het exacte aantal ontslagen in Hilversum, waar meer dan 2.000 mensen werken, is nog onbekend. De ontslagen in Europa hebben langer geduurd vanwege lokale arbeidswetten. Volgens CFO Matt Friend zijn de bezuinigingen nodig vanwege tegenvallende verkoopcijfers en zijn ze gericht op lange termijn winstgevende groei. Nike hoopt hiermee sterker uit de reorganisatie te komen door zich te richten op groeimarkten binnen sport, gezondheid en welzijn.

Voorlopige cijfers CBS positief: meer geld naar kleding

In april 2024 is de consumptie van huishoudens in Nederland gestegen met 0,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, volgens recente cijfers van het CBS. Deze groei omvatte zowel een toename in de aanschaf van goederen als in het gebruik van diensten. Volgens de voorlopige consumptiecijfers is er een stijging van 3 procent in de aankoop van duurzame goederen, waaronder kleding, interieur en elektronische apparaten. De grotere uitgaven aan kleding zijn niet alleen een trend in Nederland, maar liggen in lijn met een bredere Europese tendens van consumenten die meer geld besteden aan duurzame goederen. Deze stijging in uitgaven kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een groeiend bewustzijn van duurzaamheid, een verbetering van de economische omstandigheden en veranderende modes en trends die consumenten aanmoedigen om hun garderobe te vernieuwen. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen namen met 0,8 procent toe, maar er was een daling van 3,8 procent in de consumptie van andere goederen, waaronder energie en brandstoffen. De cijfers wijzen op een opwaartse trend in de consumentenbestedingen, waarbij de omstandigheden voor uitgaven in april gunstiger waren dan in maart. Dit werd ondersteund door positieve verwachtingen in de industrie en een stijging van de huizenprijzen, die beide het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid bevorderen.

Transparant Zeeman stelt zich open voor vragen

Zeeman heeft aangekondigd dat ze hun MVO-verslag van 2023 zullen presenteren tijdens een webinar en paneldiscussie op 12 juni. Het evenement wordt geleid door Rens de Jong en biedt een platform voor het bespreken van belangrijke kwesties met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het publiek, bestaande uit journalisten, klanten en andere belanghebbenden, wordt uitgenodigd om vragen te stellen over verschillende aspecten van Zeeman’s bedrijfsvoering, zoals de arbeidsomstandigheden van hun leveranciers en hun inspanningen voor het milieu. De paneldiscussie zal thema’s behandelen als leefbaar loon, circulariteit en milieu. Naast CEO Erik-Jan Mares zullen ook andere experts zoals Jason Mandels van Fair Wear en Leanne Heuberger van Impact Institute aanwezig zijn om inzichten te delen. Het doel van het evenement is om openheid en transparantie te bevorderen over de activiteiten van Zeeman en hun streven naar duurzaamheid.