TOP

New Look keert als ‘souvenir’ terug bij wintercollectie 2010-2011 van Paul Schulten

Ook dit jaar beet Paul Schulten het spits af van de Nederlandse couturiers die hun collectie voor 2010-2011 showden. Schulten, vorig jaar nog uitgeroepen tot fashion designer of the year, toonde een fonkelende collectie met de naam 'Souvenirs... en vogue' op zijn vaste stek, de lobby van het Okura Hotel in Amsterdam.

Paul Schulten heeft in deze collectie geprobeerd herinneringen aan periodes in de mode, muziek en aan mensen te bij elkaar te brengen, als bron van inspiratie. Zo komt de periode uit eind jaren veertig en begin jaren vijftig terug met de ‘New Look’ van Christian Dior. Een recenter ‘souvenir’ is de nieuwe New Look uit de jaren tachtig, met voorbeelden als Thierry Mugler, Azzedine Alaia en Yves Saint Laurent.

In de collectie komen deze herinneringen terug in stoere jumpsuits en werkmansbroeken, korte getailleerde jasjes van tweed met bloemenmotieven, paardrijbroeken, leren jurkjes tot net over de knie, en lange strapples avondjurken met fraaie glimmende borduursels. Ook waren er stemmige zwarte rokkostuumachtige pakken te zien en redingote mantels. Dit alles was uitgevoerd in ingetogen kleuren als ‘London clay’, kaneel, oranje, donkerblauw en zilver. Enkele stukken sprongen er qua kleur meer uit, zoals de emaraldgroene jurk met hoge split.

Schulten heeft met deze collectie weer een staaltje vakmanschap afgeleverd, een klassieke collectie met links en rechts een stoere twist, wat het geheel een eigentijds karakter geeft.