TOP

Nederlandse Pin verdwijnt uit winkels

Nederlandse banken schakelen over op internationale systemen voor pinbetalingen, meldt het Financieel Dagblad vandaag. Dit volgt uit een akkoord tussen banken en winkeliers over het afschaffen van het zeer goedkope, alleen in Nederland werkende systeem met de merknaam Pin.

Vorig jaar is 1,75 miljard keer betaald met een pinpas en consumenten kunnen straks ook nog wel op de gebruikelijke manier blijven pinnen, maar niet meer via het Nederlandse Pin-systeem. De markt zal worden verdeeld tussen twee grote internationale spelers: Visa en MasterCard. Hierover zal de NMA zich nog buigen.

De ondergang van Pin hangt samen met de opkomst van een Europees in plaats van nationaal betalingsverkeer, en ook met het vervangen van de magneetstrip op de betaalpas door een veiliger geachte chip. Begin volgend jaar heeft bijna 100% van de bankklanten een pasje met een chip. Eind volgend jaar moet 85% van de betaalautomaten geschikt zijn voor betalingen via de chip.

Betaalautomaten versneld aanpassen

In het akkoord tussen banken en detailhandel is namelijk geregeld dat winkels iets sneller dan gepland de 230.000 betaalautomaten in Nederland aanpassen aan de EMV-chip, die Pin gaat vervangen. Een derde is al helemaal klaar, een derde moet worden vervangen. De rest heeft alleen nieuwe software nodig.

Hogere tarieven

Er zijn nog wel wat haken en ogen. Het Nederlandse Pin, opgezet door de banken, is een van de goedkoopste betaalsystemen in Europa. Het internationale betaalproduct dat banken voor ogen hebben is duurder. De detailhandel vreest dus voor veel hogere tarieven als internationale concerns het pinnen overnemen. In ruil voor het schrappen van Pin zullen banken hun tarieven de komende vijf jaar bevriezen. Dat hebben detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken aangekondigd.