TOP

Monnikenwerk

In lange rijen verlaten ze het confectiecentrum. De inkopers hebben hun voorspellende gaven aangewend en de meest hippe of commerciële collectie voor het komende seizoen samengesteld.

Dat is waar ze goed in zijn, daar ligt hun gevoel, hun passie, hun hart. Allemaal talentvolle creatievelingen die vechten tegen de saaie massa en bijdragen aan een goed gekleed Nederland.

Maar terug op kantoor dringt de werkelijkheid van alledag zich onmiddellijk aan hen op. De artikelgegevens en inkooporders moeten worden ingevoerd in het computersysteem. Gelukkig zijn ze niet alleen, alle collega inkopers wacht immers hetzelfde lot. Trouw gaan ze aan het werk. Handmatig kopieren ze de artikelinformatie die de leverancier voor ze heeft geprint of, als het even tegenzit, geschreven. Of, nog erger, wat de leverancier niet heeft geprint. Welke kleur was 240 nou ook alweer? Honderden en honderden noest werkende menselijke kopieerapparaten kloppen simultaan dezelfde informatie in hun kassasystemen. Het hedendaagse equivalent van monikkenwerk zal ik maar zeggen.

Kan dat nou niet wat slimmer anno tweeduizend nu?

Ja natuurlijk wel! Vraag die leverancier eens om een elektronische order. Zo één die je pling, biep, klik, klik in je eigen computer kunt inlezen, je weet wel, automatisch, via de email enzo. Gaat echt een stuk makkelijker hoor.

Nog nooit gedaan? Bel anders even met die handige jongetjes aan de helpdesk van je kassasysteem, die weten wel hoe dat werkt.