TOP

Modeondernemers ontwikkelen outletcentrum Groningen

Groningse mode- en vastgoedondernemers slaan de handen ineen voor de komst van een outletcentrum bij het dorpje Zuidbroek. Het nieuwe winkelcentrum moet 600 banen en een jaaromzet van 50 miljoen euro opleveren. Het plan ligt nu ter inzage bij de Provincie.

Het outletcentrum moet net als Bataviastad de uitstraling krijgen van een oud-Hollands vestingstadje met 220 winkels. Investeerders hebben hiervoor bedrijventerrein De Gouden Driehoek op het oog, dat op 24 kilometer afstand van Groningen ligt. Een groep mode- en vastgoedondernemers hebben hiertoe het bedrijf Revascom opgericht, dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Onderzoek
Uit een extern onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Redema Group, bleek dat de vestiging van een Factory Outlet Centrum op de locatie in Zuidbroek economisch levensvatbaar is. Na overleg met de provincie Groningen heeft de stuurgroep, bestaande uit de omliggende gemeenten en ander belanghebbenden, besloten een hernieuwd onderzoek uit te laten voeren door een externe deskundige, bureau Goudappel Coffeng. Ook de uitkomsten van dit tweede onderzoek geven aan dat de vestiging van een Factory Outlet Centrum in Zuidbroek economisch haalbaar en levensvatbaar is. Ook blijken er weinig negatieve effecten voor de omgeving te zijn. Burgemeester van Menterwolde, Eduard van Zuijlen: “De economische haalbaarheid is door Revascom bevestigd. Soms moet je miljoenen uitgeven om banen te behouden. Met het outletcentra worden er nu 500 tot 1000 banen gecreëerd. Natuurlijk zal het effect hebben op de omliggende koopcentra in de omgeving. Het gaat dan maar om een paar procenten.”

Provinciale Staten
Een meerderheid van Provinciale Staten reageert positief op het plan. Burgerstatenlid D66, Jan-Willem Lobeek, zegt in een interview met RTVNoord.nl: “De regio zal veel bezoekers krijgen, daarnaast ontstaat er werkgelegenheid.” William Moorlag, gedeputeerde PvdA, kijkt kritisch naar het plan en wil eerst gesprekken voeren met het bedrijfsleven in omringende steden. “Voor februari staat er een hoorzitting op het programma waar alle voor- en nadelen ter sprake komen.”

Reactie ondernemer
Modeondernemer Arnold Nieman maakt zich geen zorgen over de eventuele komst van het outletcentra. Tegen RTVNoord.nl zegt hij: “Consumenten kunnen daar ook merkkleding kopen, maar de nieuwste kleding hangt bij ons in de winkels. Uiteindelijk trekt het winkelcentrum juist bezoekers.”

In maart wordt de knoop doorgehakt. Na aanleiding van de hoorzitting neemt Provinciale Staten dan een finalebesluit.