TOP

Moam collective showt eerste internationale collectie

Op donderdagavond 8 maart 2018 toonde Moam collective haar eerste internationale couturecollectie. Aangevuld met 3 ready-to-wear items die worden verkocht via Zalando, dat een partnership is aangegaan met het ontwerperscollectief.

De Moam catwalkshow vond plaats in een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht te Amsterdam. De genodigden zaten verspreid over acht kamers, elk vernoemd naar één van de steden waar de designers afgestudeerd zijn. In de show liepen ook iconisch supermodel Pat Cleveland en haar dochter Anna mee. Geshowd werden 25 couturelooks en 3 prêt-à-porter items voor Zalando: een hoodie, een T-shirt en een shawl.

Internationaal

Het collectief bestond voor het eerst uit designers uit vijf verschillende Europese landen: Robbie van Mierlo (België), Rose Danford-Phillips (Engeland), Roos Boshart (Nederland), Maximiliano Ruelas (Italië) en Catherine Le Théresien (Frankrijk). De designers woonden vijf maanden lang samen in The Student Hotel in Amsterdam en werkten in het Moam-atelier aan de collectie. Zij werden daarbij gecoacht door gevestigde namen als Frans Ankoné, Viktor&Rolf, Walter Van Beirendonck, Lucas Ossendrijver, Mart Visser, Jan Taminiau en Claes Iversen.

Moam 2018 credit Peter Stigter (1) Moam 2018 credit Peter Stigter (4)

Foto’s: Peter Stigter

In samenwerking met het TextielMuseum zijn weefsels en breisels uitgewerkt. Ook werkten de designers met gerecycled materiaal afkomstig van KLM: van rubber handschoenen en oude banners tot aan plastic en papieren machine onderdelen. Alle items zijn met de hand gemaakt door de ontwerpers in samenwerking met coupeurs van de Meesteropleiding Coupeur.

Jong modetalent

MOAM collective (dat staat voor Mode Amsterdam en in 2012 is opgericht door Martijn Nekoui) is een platform voor jong modetalent. Elk jaar worden vijf net afgestudeerde ontwerpers geselecteerd om samen vijf maanden lang aan één modecollectie te werken, gecoacht door grote namen uit de mode-industrie. Na drie edities met alleen Nederlandse ontwerpers, was dit de eerste keer dat Moam internationaal talent in het collectief opnam. Het is ook de eerste keer dat Moam een partnership aanging met Zalando. Zo was het designproces de afgelopen maanden te volgen via de website van Zalando en werd de catwalkshow daar live gestreamd. Daarnaast zijn er drie items speciaal voor de verkoop via Zalando gemaakt.