TOP

Mede-oprichtster Hout-Brox Marike van Hout (98) overleden

Afgelopen woensdag 13 januari is op 98-jarige leeftijd mevrouw Marike van Hout-Berden in Uden overleden. Dat maakte het familiebedrijf donderdag bekend. Zij stond in de vorige eeuw aan de basis van de modehuizen van Hout-Brox.

Al op zeer jonge leeftijdstartte Marike van Hout haar carrière in de winkel en wel in haargeboorteplaats, het Limburgse Blerick. Samen met haar vader, die ook nog een boerderij had, runde zij de winkel in textiel en later confectie. Haar moeder overleed toen ze 3 jaar was.

Eigen winkel
In 1938 trouwde zijtrouwde met Piet van Hout uit Veghel en namen zij kort na het huwelijk de winkel in levensmiddelen en confectie over van de ouders van Piet. Marike stopte al snel met de levensmiddelen en had haar zinnen gezet op confectie en textiel. De zaak groeide en bloeide aan het Heilig Hartplein in Veghel. In de oorlog leverde de distributie van de Amerikaanse “shafe goederen” hen veel goodwill op voor het latere succes.

Geliefd

Mevrouw Van Hout had een onvermoeibare aandacht voor de klant en was, als het even kon, van ‘s morgensvroeg tot sluitingstijd (lees: tot de laatste klant de zaak verliet) in de winkel te vinden. Haar sociale capaciteiten waren geliefd, bij zowel klanten als medewerkers. Nog dagelijks worden zij en de familie eraan herinnerd.

Groei
Na ruim 40 jaar de stuwende kracht te zijn geweest, waren het de zes kinderen die het bedrijf verder uitbouwden naar een landelijke dekking met als toevoeging onder andere de formules Duthler en Purdey, met meer dan duizend medewerkers.

Voor velen, zal Marikevan Hout-Berden als middelpunt in bedrijf en samenleving van Veghel en Uden in herinnering blijven.

De uitvaartmis vindt plaats op maandag 18 januari in de Petruskerk te Uden.