TOP

Lidewij Edelkoort wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012

Trendforecaster Lidewij Edelkoort heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 gekregen. Volgens het Cultuurfonds verdient zij de prijs omdat zij als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode.
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Eerdere winnaars zijn Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010) en Anton Corbijn (2011).
“Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 toegekend aan Lidewij Edelkoort, omdat zij als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode. Zij kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang op de vormgeving van ons dagelijks leven. Met haar gave om verschillende disciplines te verbinden heeft ze zich door de jaren heen ontpopt tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven in het algemeen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is van mening dat zij hiervoor in Nederland nog niet de erkenning heeft gekregen die haar toekomt en lauwert haar vol overtuiging met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.”, aldus het Cultuurfonds in een persbericht.
Prijs
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij of zij de naam en doelstelling zelf mag bepalen. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 26 november 2012 uitgereikt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. 
Lidewij Edelkoort zal op 22 mei haar halfjaarlijkse trendpresentatie geven, ook in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.