TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends zomer 2019

Trendforecaster Lidewij Edelkoort liet zich voor het zomerseizoen 2019 inspireren door godinnen uit alle tijden en culturen. De onafhankelijke, sterke vrouw komt terug en dat heeft volgens haar belangrijke impact voor de komende twintig, dertig jaar.

Lidewij Edelkoort keerde op donderdag 7 december 2017 na meer dan tien jaar terug naar een oude, vertrouwde locatie voor haar trendpresentatie: het Tropenmuseum in Amsterdam. Volgens de trendforecaster past er geen locatie beter bij de thema’s van dit seizoen dan het imposante koloniale gebouw van het Tropenmuseum. Voor zomer 2019 gaf ze de trends namelijk de thema’s Goddesses en On Safari (active- en casualwear) mee.

De 10 opvallendste tendensen in vrouwenmode voor zomer 2019 volgens Lidewij Edelkoort:

Zoals het een godin betaamt is het silhouet lang, recht en eenvoudig, geïnspireerd op godinnenjurken. Romantische eenvoudige jurken met kant, lange shirtjurken en linnen tunieken zouden zomertoppers kunnen worden.

Daartegenover zien we ook meer volumineuze kleding, met lagen, tule, volants, franjes, bandjes, garens, lace-ups. Gevlochten haren maken het plaatje compleet. 

De kleding is lang, maar de schoenen zijn plat. Met als belangrijk model de babouche (een muilachtige instapschoen). Ook het kleine zestiger jaren hakje maakt een comeback.

Omdat de kleding eenvoudig is, spelen bijoux een hoofdrol. Vooral oorbellen zijn niet te missen. Ook tipte Edelkoort de terugkeer van het medaillon.

Zowel materialen als kleuren zijn natuurlijk. Wit is een steeds belangrijkere kleur, ook voor schoenen, net als neutralen en aardetinten. Linnen en katoen spelen een belangrijke rol, maar ook transparante materalen en kant. De strohoed past perfect in dit plaatje.

Hoewel de materialen en kleuren eenvoudig en natuurlijk zijn, gebeurt er wel wat mee. We zien geplooide en gedrapeerde items, plissés, drawstrings, hoge tailles, langere lengtes en lagen over elkaar.

De nieuwe safari-outfit komt op, in suéde, glanzende materialen, dierenprints en medium kleuren. Edelkoorts presentatie over active- en casualwear was zelfs geheel aan dit thema gewijd.

Dierenprints krijgen een nieuwe uitwerking en worden gemixt met bloemenprints en felle kleuren. Niet alleen de geijkte slangen- en panterprint, maar ook giraffeprints, vogels, zebraprints en zonnebloemen. Vergeet de veren niet.

Nog meer belangrijk schoeisel: sandalen. Plat, met bandjes en in allerlei (nieuwe) uitwerkingen. Van eenvoudig en sober tot hoog en uitgewerkt. Ook komt er een nieuw schoenmodel op: de sok met zool, voor een sportieve look.

Voor kleur zorgen invloeden uit andere culturen, zoals Peruaans geweven stoffen voor wijde rokken vol felle kleuren en fantasie. Maar ook Afrikaanse patronen en borduursels en Indiase elementen. India wordt sowieso een belangrijke inspiratiebron de komende seizoenen.

Lees verder over de presentatie On Safari over active- en casualwear voor zomer 2019.

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor zomer 2018 en winter 2018-2019.

artefact from the Metropolitan Museum of art 45004000 bc bequest of Walter C Baker 1971 Daniel Costa