TOP

Lidewij Edelkoort bespreekt de vrouwenmodetrends voor winter 2022-2023: ‘De slimfit is echt voorbij’

Voor het winterseizoen 2022-2023 wordt er volop geëxperimenteerd met stoffen, vertelt Lidewij Edelkoort in haar lezing over het winterseizoen 2022-2023. Collecties worden kleiner en kledingstukken duurzamer. Styling wordt belangrijker dan ooit.

 

Het halfjaarlijkse trendseminar van Lidewij Edelkoort werd op dinsdag 8 juni 2021 voor de derde (en organisator Appletizer hoopt vurig voor de laatste) keer online gehouden. Net als vorig seizoen presenteerde zij haar visie op het nieuwe seizoen live via een webinar vanuit Normandië. “Ik heb persoonlijk heel erg genoten van de lockdown. Het was fantastisch om niet te hoeven reizen. Mijn werk is echt beter en creatiever geworden. Ik kan me nu meer verdiepen en boeken lezen. Het is belangrijk om ons te bedenken wat we willen vasthouden uit deze pandemie en wat we willen weggooien.” Ze gaf haar presentatie de titel Inspiration, maar haar inspiratie komt dit seizoen niet uit de mode zelf door een gebrek aan fysieke modeshows en een tekort aan materialen door de coronapandemie. Voor het winterseizoen 2022-2023 liet ze zich inspireren door kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

Belangrijke rol voor styling

Voor winter 2022-2023 wordt er volop geëxperimenteerd met stoffen, die worden gereviseerd, verwassen, gekookt en gecoat. Wol is heel belangrijk en we zien verder veel driedimensionale stoffen, jacquards, tweeds, ruiten, kant en transparante stoffen. Daarnaast wordt styling weer heel belangrijk. We zien veel lagen bij elkaar. Stoere outdoormaterialen worden gecombineerd met romantische jurken met kant. De combinatie stoer met romantisch is volgens haar sowieso helemaal van deze tijd waarin het gaat om overleven én genieten. Sowieso komen romantische invloeden in de presentatie meerdere keren terug, zoals lange jurken, kant, kragen, ruffles, kleine bloemetjes en geborduurd tule. Maar dan wel met een stoer randje, zoals zware laarzen of een outdoorjack. Zelfs voor mannen ziet ze een vorm van romantiek, met kragen en strikken.

Einde van de slimfit

Wat ook meerdere malen terugkomt is de term ‘sweater dressing’, het combineren van een gebreide rok met een gebreide trui of een bloes en een gebreid vest. Breisels nemen sowieso een belangrijke plek in het modebeeld in. De witte bloes is ook een belangrijk item. “Dat wordt een enorme trend.” Verder tipt ze de combinatie van hele kleine topjes met hele wijde broeken. “De slim is echt over.” Daarnaast noemt ze het belang van workwear, met als belangrijk item het canvas werkjasje met functionele grote zakken. Maar er zijn ook Japanse invloeden, zoals de kimono en de kleur indigo. Ook is er een honger naar de kleur goud, voor jurken, maar ook voor accessoires, interieur en make-up.

Kleinere collecties

Voor de presentatie Animism II is het animisme (het geloof dat zielen niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in natuurlijke zaken als planten, stenen, bergen en rivieren) de inspiratiebron. Opvallend is het gebruik van veel bruinen en grijzen. Bruin is heel duidelijk in opkomst en neemt een steeds belangrijkere plaats in. De ceintuur wordt heel belangrijk om alle volumes bij elkaar te rapen. Deze presentatie is onderdeel van een reeks seizoensloze concepten, waarbij kleding losgekoppeld wordt van trends, maar waar het gaat om tijdloze items om in te investeren. We gaan kleinere collecties maken, maar wel sterkere en duidelijkere. “We moeten naar minder consumptie. Kledingstukken zijn van betere kwaliteit om lang te kunnen gebruiken, door te geven of recyclen. De grote concurrent voor fast fashion is tweedehands mode, zeker onder jonge mensen is dat enorm in opkomst.”   

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor winter 2021-2022 en zomer 2022.