TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends winter 2019-2020

Trendforecaster Lidewij Edelkoort liet zich voor het winterseizoen 2019-2020 inspireren door spirituele stromingen. “Alles is aan het verlangzamen. Deze invloeden zijn niet voor één seizoen, maar voor langere tijd.”

Op dinsdag 5 juni 2018 gaf Lidewij Edelkoort haar presentatie Enlightenment over de trends, kleuren en materialen in mode voor winter 2019-2020. Inspiratie haalde ze uit spirituele stromingen, van het Shakerism en Taoism tot het Druidism en Papism. Volgens de trendforecaster is er een toenemende behoefte aan saamhorigheid en een bewustere manier van leven. In de kleurenpresentatie Indian Summer haalt ze de klimaatverandering met als gevolg de lange nazomers aan, waardoor kleur en lichte tinten in de winter de voorkeur krijgen boven donkere kleuren.

Softwear

In de extra presentatie Softwear liet ze zien welke invloed smart media heeft op ons leven. Deze op design gerichte presentatie komt voort uit een opdracht van Studio Edelkoort voor Google. Door de opkomst van thuiswerken en het belang van samenzijn moet kleding comfortabel zijn en lekker aanvoelen. Natuurlijke en high tech materialen worden gecombineerd, zoals synthetische vezels en grove wol. Volgens Edelkoort is Softwear niet zomaar een trend, maar een ontwikkeling die net zo belangrijk wordt als activewear.

Active

De 10 opvallendste tendensen in vrouwenmode voor winter 2018-2019 volgens Lidewij Edelkoort:

Simpele kleding: wijde broeken, lange gewaden en shirts. In neutrale, lichte kleuren. De capuchon speelt een belangrijke rol, net als de ceintuur van stof.

De pellerine vormt de inspiratie voor capes en overjassen. In tegenstelling tot de jaren tachtig hebben vrouwen geen schoudervullingen meer nodig om power uit te stralen. De schouders lopen juist rond af.

De grote wijde rok eist de aandacht op. Bontgeweven of uni en met borduursels aan de onderkant.  Het combineren van tops en rokken in dezelfde kleur is nog niet klaar. Maar wijde rokken worden ook gecombineerd in een romantisch beeld met blouses, shirts, kant, broderie, plooien en ruches.

Japanse invloeden: kimonovormen, obi’s (sjerpen) en wijde mouwen. Indigo is essentieel, net als jacquardstoffen. Volgens Edelkoort wordt Japan sowieso een belangrijke inspiratie, met het oog op de Olympische Spelen die daar in 2020 plaatsvinden.

We zien veel zware stoffen: velours, vilt, zijde, jacquards, dekenstoffen en tapijtachtige stoffen. Tapijtprints en ruiten zijn belangrijk, al dan niet in combinatie met bloemen, patchwork en nepbont.

De sari levert de nodige inspiratie, vooral voor avondkleding. Die wordt gemaakt van vloeiende stoffen die om het lichaam gedrapeerd kunnen worden. Ook de opvallende en felle kleuren van de sari zien we terug.

Nog steeds komt er inspiratie uit legeruniformen, met een belangrijke rol voor epauletten, klepzakken en de kleur kaki. Ook komt de invloed vanuit safari hier om de hoek kijken.

Het kleurenpalet is minder donker dan we voor de winter gewend zijn, met veel lichtere neutralen én vooral: kleur. Oranje valt hier op, net als rood en blauw. We zien paletten met regenboogkleuren of in kitsch-kleuren. Ook wordt er volop gewerkt met colourblocking.

Dankzij de invloeden uit allerlei culturen en religies is versieren een must: van subtiel tot over the top. Met borduursels, kralen, pailletten, franjes, pompons, gouddraad en 3D-effecten.

Om in de gaten te houden: de comeback van de paisley-print. Volgens Edelkoort gaan we in de toekomst weer veel horen van dit abstracte Perzische motief, waar de zanger Prince groot fan van was. Toe te passen op shawls, maar ook op shirts en complete pakken.

Preachers House 2016  Petros Estathiadis

Lees verder over de presentatie Activism Wear voor winter 2019-2020.

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor winter 2018-2019 en zomer 2019.