TOP

Lidewij Edelkoort: modetrends winter 2015/2016

Plissérokken, twinsets, hoge tailles, tuberokken. Belangrijke items volgens trendforecaster Lidewij Edelkoort voor winter 2015/2016.

Lidewij Edelkoort gaf op maandag 19 mei 2014 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam haar visie op de trends voor winter 2015/2016 onder de titel Embryonic. Ze vertelde een positief verhaal. “We zijn in blijde verwachting van een betere tijd en van groei. Er komt een renaissance aan”, aldus Edelkoort.“Voor de eerste keer zit er in geen enkel thema iets agressiefs. Alles is warm en aangenaam.”

Bestseller

Na een periode waarin er geen dominante trends waren en alles eigenlijk kon op modegebied, komt er volgens Edelkoort weer een nieuwe tijd met duidelijkere trends. Opnieuw tipte ze de plissé- en plooirok, een item waar de ontwerpers en stilisten in de zaal volgens haar zeker werk van moeten maken als ze dit nog niet gedaan hadden. “Ik voorzie een bestseller.”

Groen

Als reactie op het vele rood op de kleurkaarten afgelopen seizoenen tipt ze nu de kleur groen. Letterlijk gebruikt, maar ook als waas over andere kleuren. Daarnaast worden de kleurkaarten sowieso lichter, winter of geen winter.

De 18 thema’s voor winter 2015/2016:

1. Het thema Embryon gaat over nieuwe materialen: gelakt, rubberachtig, synthetisch of transparant. Maar ook over leer in huidkleur en  zwaardere elastiekachtige materialen voor sportswear. De broeken met hogere tailles gaan na 25 jaar eindelijk weer voet aan de grond krijgen. We zien gewatteerde jasjes met daarover wollen jassen. “Katoen, wol en synthetisch worden samen gebruikt. Techno-dingen worden dichter bij het lichaam gedragen”, zegt Edelkoort.

2. Ook in het thema Egg tipt Edelkoort weer de combinatie van wol over synthetische stoffen: van buiten warm, van binnen koel. Ook transparantie is hier belangrijk, net als plooien. “Ik denk dat de plissérokken een bestseller gaan worden. Gedragen met sweatshirts. Wie er voor zomer 2015 nog niet mee aan de slag is gegaan, moet dat zeker voor de winter er na doen.”

3. In het thema Cocoon is de jas de nummer één focus van het seizoen. In nieuwe zachte kleuren of bont geweven met vensterruiten. Hierbij passen ook de tuberokken.

4. Onion is een thema rond gelaagdheid. De plissérok wordt gedragen onder een korte jurk en stoffen zijn ruig afgewerkt.

5. In het thema Container vinden we weer heel veel jassen, in verschillende lengtes en volumes. Maar ook minimale kledingstukken en een mix van matte en glanzende materialen. Keramiekkleuren vormen een van de belangrijkste kleurranges van het seizoen.

6. In het thema wordt het dier vertaald in zowel kleur als materiaal. Kangoeroe-zakken worden voor het eerst sinds de zeventiger jaren een belangrijk detail.

7. Het thema Cuddle is geïnspireerd op knuffelbeesten en staat bol van fun fur, gekleurd bont en gebruld bont.

8. In het thema Patisserie vinden we pastelkleuren en borduursels. Maar ook het glazuren en suikeren, wat resulteert in gecoate, soms glanzende, stoffen in zachte kleuren.

9. Capsule is een retro futuristisch thema geïnspireerd op de ruimte. Hier vind je nieuwe materialen: gemetaliseerd, gecoat, gematglaceerd, geribbeld. Hier zie je ook weer het dragen van items in techno-stoffen ónder de wollen jas.

10. In het thema Cloud vinden we hele lichte kleuren en materialen: lichte wol, gecoate katoen, geborsteld vilt. Hier zien we ook de volledig witte outfit in de winter en de combinatie van een mooie sweater met een plissérok.

11. Weight gaat juist over hele zware stoffen: gecoat, glanzend, met metaal of met reliëf.

12. In het thema Tubular vinden we tuberokken in diepe olieverfachtige kleuren die lijken te komen uit een tube. Vaak met kunstachtige dessins, maar ook in jacquards en nieuwe ruitachtigen.

13. Cone is een heel commercieel thema met heel veel tweed. Niet meer alleen in grijs, maar ook in roest, beige en bruin. We zien geborstelde tweeds of tweed met pailletten, borduursels, grote strepen of gerimpeld.

14. In het thema Socks is veel aandacht voor gebreid. Letterlijk vertaald in sokken, en dan liefst lang en groot, maar ook in truien met te lange nekken, te lange armen en te saai van kleur. De sok wordt belangrijk en is ook leuk bij de plooirok (daar is hij alweer!). In dit thema zien we ook de terugkeer van de twinset.” We zijn weer bezig met coördineren. Het hoeft niet per sé een set van een trui en vest te zijn, maar bijvoorbeeld ook van een jurk en jas of een jasje en pantalon in dezelfde stof.”

15. Pelote is een kleurrijk thema over wol, zelf breien en restjes uit de naaidoos. Zo ziet het er althans uit. Het gaat over nieuwe landelijkheid vol strepen en tweed.

16. Charentaises is een thema gebaseerd op de Franse pantoffels en staat voor gezelligheid en oubolligheid. We zien schoenen, laarzen, tassen en rugtassen in geweven materialen. Maar ook overjurkjes en plooirokken in geweven materiaal, dat hebben we sinds de zestiger jaren niet meer gezien. De plooirok wordt dan gecombineerd met een twinset. We zien verder dekenstoffen en kleding die lijkt op pyjama’s en dusters.

17. Het thema Cushioned gaat op dezelfde voet verder, met gewatteerde stoffen voor overjassen en pantoffels en gestreepte pyjama-achtige stoffen. De kleurkaart is heel licht. “Voor de zomer daarna heb ik zelfs voor het eerst de donkere kleuren verbannen. Er is een zucht naar lichtheid en optimisme.”

18. Ornament is ook al zo’n licht thema. Hier vind je veel plezier en fantasie in allerlei wittinten, geïnspireerd op gips. Stoffen lijken kant, maar zijn het niet. Er zit volop reliëf in: er is jacquard, flock, borduur, patchwork. Hier past ook de terugkeer van de camee en de focus op accessoires als de tiara, oorbellen en choker. Edelkoort verklapt alvast volgende zomer volop door te gaan met lichte kleuren, schoonheid en beweging, met inspiratie uit de mythologie.

Dit voorspelde Lidewij Edelkoort voor de zomer 2015.