TOP

Leer is toch gewoon bont zonder haar?

Bont dragen vinden veel mensen tegenwoordig not done. Maar producten van leer dan? Die zijn volgens Marja Baas van MVO Nederland eigenlijk geen haar beter. Maar daar wordt aan gewerkt!

Hoe komt het dat we heel verschillende associaties hebben bij bont en leer? Bont kun je met goed fatsoen eigenlijk niet meer dragen. Je denkt er toch meteen doodgeknuppelde zeehondjes bij; en zielige nertsen of activisten die bontjassen besmeuren met rode verf.

Hoe anders is dat bij leer (zelfs als er nog haar aan vastzit!). Het keurmerk ‘echt leer’ associëren we vooral met positieve dingen: kwaliteit, vakmanschap, een lange levensduur. Wie ziet in gedachten een koe in het slachthuis als hij zijn leren schoenen aantrekt? Niemand toch? Maar wat is leer eigenlijk anders dan bont zonder haar?

Leer als restproduct?

Hoho, zeggen velen in de leersector dan: leer is een afvalproduct van de vleesindustrie. Maar dat is al te gemakkelijk. De economische waarde van leer, de schade die het looiproces in veel gevallen toebrengt aan het milieu en de soms mensonterende arbeidsomstandigheden zijn te substantieel om leer slechts als bijproduct van de vleesindustrie te beschouwen.

Hoog tijd dus om ons oordeel over ‘echt leer’ drastisch bij te stellen. We moeten kritischer worden op de manier waarop leren producten zijn gemaakt. Dat kan namelijk veel duurzamer dan nu de norm is. Gelukkig zien we een groeiende groep bedrijven – en consumenten – die actie ondernemen om duurzamer en eerlijker leer te maken en te kopen.

Ambities

Tien vooruitstrevende bedrijven in de leersector hebben in januari 2014 samen met MVO Nederland een vergaande ambitie voor hun sector naar buiten gebracht: in 2025 koopt iedere consument duurzaam leer. Duurzaam betekent hier dat het tot stand gekomen is met respect voor mens, dier en milieu. Leer dat recht doet aan deze prachtige grondstof die de natuur ons biedt.

Dat ambitie van deze samenwerkende bedrijven betekent nogal wat: dat consumenten bewust zijn en dat producenten duurzaam leer gaan leveren.

We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten over de route die deze bedrijven met elkaar gaan afleggen: er worden protocollen ontwikkeld waarmee iedere schoenen- tassen- kledingproducent in zijn leerlooierij kan helpen schoner en mensvriendelijker te werken. Ook is er een juryprijs in ontwikkeling voor innovaties die duurzaamheid verder helpen in onze sector.

We krijgen veel enthousiaste reacties van leerbedrijven, die willen meedenken of op de hoogte willen blijven. Op 19 juni komen deze vooruitstrevende leerbedrijven bij elkaar om een middag bij – en mee – te praten over de laatste ontwikkelingen in duurzaam en eerlijk leer. Schroom vooral niet erbij te zijn.

Graag tot donderdagmiddag 19 juni.

Marja Baas

Marja Baas is sectormanager Leer bij MVO Nederland: hét nationale bedrijvennetwerk voor duurzaam ondernemen. Daarnaast is zij grondlegger en directeur van MYOMY do goods (bekend van de ‘My Paper Bag’-tas).