TOP

Kopen van pijnlijke schoenen kost vrouwen miljarden

Volgens Hotter Comfort Concept, een Britse schoenenspecialist, leidt het kopen van pijnlijke schoenen in het Verenigd Koninkrijk tot een verspilling van 2,5 miljard pond per jaar. In euro's is dat omgerekend zo'n €3,15 miljard.

De Britse vrouw geeft gemiddeld 136,52 pond (172 euro) per jaar uit aan vijf paar nieuwe schoenen, die gemiddeld 27,40 pond (34.50 euro) kosten per paar.

Oncomfortabel
Volgens Hotter Comfort Concept investeren de Britse dames niet in goede schoenen die ze lang zullen dragen, maar belanden drie van de vijf nieuwe modellen onderin de kast. Volgens het merk zijn deze schoenen dan vaak nauwelijks gedagen, omdat ze zo oncomfortabel zitten.

Uiterlijk
Van de duizend ondervraagde vrouwen beweert veertig procent haar schoenen uit te kiezen op basis van uiterlijk. Hierbij houden de Britten geen rekening met hoe goed de schoenen zitten. De deelneemsters willen graag geloven dat de schoenen zich nog aanpassen aan hun voeten, maar weten stiekem wel beter. Bijna één op drie beseft in de winkel al dat de schoenen pijn zullen doen, maar kunnen ze toch niet weerstaan en nemen ze mee naar huis.

Weg
Dat slecht zittende schoeisel blijft niet voor eeuwig in de kast staan. Na een jaar geven de meeste vrouwen de hoop op en gooien de miskopen weg. Vaak zijn de schoenen slechts een of enkele keren gedragen, naar zogenaamde ‘zittende feestjes’.  Volgens Lisa McCarten van Hotter Comfort Concept is dat zonde. “Het is begrijpelijk dat je er goed wilt uitzien, maar dan moet je gewoon op zoek gaan naar stijlvolle schoenen die tegelijkertijd comfortabel zijn.” De onderzoekers lijken hiermee hun eigen schoenen aan te raden aan de Britse vrouwen.