TOP

Italiaans modebedrijf Degrade kopieert Hebbeding

Het Nederlandse kledingmerk Hebbeding keek vreemd op toen zij bij de Italiaanse firma Degrade kledingitems zagen die wel erg veel op hun eigen ontwerpen leken. Het modebedrijf neemt juridische stappen, maar is 'ook wel een beetje vereerd'.

Een paar maanden geleden kreeg Hebbeding een telefoontje over kleding die opvallende gelijkenissen vertoonde met hun eigen collectie. Het Italiaanse modebedrijf Degrade bleek sterk gelijkende kopieën in omloop te hebben gebracht van de Hebbeding-modellen. Op enkele details na waren alleen de kleuren en de stoffen anders dan de Hollandse originelen. Ze schakelden meteen de Amsterdamse advocaat Marc de Boer in, die gespecialiseerd is in intellectueel eigendom. Hij heeft inmiddels de Italianen gesommeerd om de gekopieerde collectie per direct uit de winkels te halen. Daarnaast eist hij van Degrade dat zij schriftelijke opgave doet van het aantal nagemaakte ontwerpen dat is verkocht en dat zij de volledige schade die Hebbeding en haar winkeliers hebben geleden zal vergoeden. 

 

Het ontwerpteam van Hebbeding reageert met dubbele gevoelens: “We ondernemen stappen, maar zijn ook wel een beetje trots, want het is ook een eer dat Italië als bakermat van de mode op onze creativiteit leunt.”

 

Hebbeding maakt sinds 1989 vrouwenmodecollecties met zwart en wit als basiskleuren. Bij de presentatie van een nieuwe collectie vorig jaar op de modebeurs in Parijs bestelde een Italiaanse winkelier de Hebbeding-collectie.