TOP

Is er leven na een faillissement? [interview]

Eind mei 2013 vroeg Joël Ferdinandus het faillissement aan van zijn mannenmode- en jeanswinkel Lokal Heroz. Bijna een jaar later ontmoeten we Ferdinandus bij de opening van een gloednieuw hostel, waarvoor hij het concept bedacht. Hoe is het hem vergaan na de sluiting van zijn winkel in Rotterdam?

Hoe heb je de eerste maanden na het faillissement ervaren? Joel Ferdinandus: “Na het faillissement van Lokal Heroz ben ik direct op zoek gegaan naar ander werk. Het was een zware periode, maar ik moest wel. Mijn vrouw was hoogzwanger en als ondernemer heb je geen recht op een uitkering. Mensen in mijn omgeving zeiden; ‘neem even de tijd want je moet het faillissement verwerken’. Ik had geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Alles wilde ik aanpakken, ik had zelfs vuilnis willen ophalen als dat noodzakelijk was. Uiteindelijk ben ik in die eerste periode na het sluiten van de winkel een tijdje ober geweest en ik heb de campagne bedacht voor de Van Gils-winkel in Rotterdam.”

Heb je je schuldig gevoeld ten opzichte van je personeel? “Ik heb me daar wel heel druk om gemaakt. Het is natuurlijk niet leuk als twee mensen hun baan verliezen door jouw beslissing. Gelukkig hebben ze alle twee vrij snel een baan gevonden via mijn netwerk.”

En ten opzichte van leveranciers? “Nee, eigenlijk niet. Ik heb iedereen zelf netjes gebeld om het te vertellen. Met uitzondering van één merk begreep iedereen mijn positie. De laatste paar dagen hebben we keihard gewerkt om alle voorraad tegen flinke kortingen te verkopen, om alle partijen zo min mogelijk te benadelen. Ik heb oprecht mijn uiterste best gedaan om het goed af te handelen. Ik had ook met de noorderzon kunnen vertrekken.”

Hoe ben je bij de opzet van het King Kong hostel terecht gekomen? “Een half jaar geleden werd ik benaderd voor een nieuw op te zetten luxe hostel in Rotterdam. Ze zochten een conceptontwikkelaar. Een van de eigenaren kende mij nog van een ondernemersprijs die we allebei een keer hebben gewonnen. Hij vond mij de perfecte man om op een creatieve manier te kijken naar zijn plan. Hij wist dat ik goed ben in het bedenken van een concept, het vertellen van een verhaal en het verbinden van mensen. Net als bij Lokal Heroz hebben we in de opzet van King Kong mode en stijl verbonden aan Rotterdam. Het is echt een heel cool hostel geworden.”

Dat project is nu klaar, wat ga je nu doen? “Na King Kong weet ik dat ik meer kan dan alleen maar fashion, toch zou ik het liefst terug willen naar mode. Ik mis de inkoop, de beurzen, het samenstellen van een collectie en het adviseren en kleden van klanten. Een nieuwe eigen winkel sluit ik in de toekomst niet uit, maar in deze periode van mijn leven zou ik graag voor een baas willen werken. Ik sta voor alles open.”

Heb je tips voor winkeliers die in zware tijden zitten? “Ga niet te lang door. De problemen van een eigen zaak kunnen je helemaal opvreten. Het was dat ik een gezin had anders was ik waarschijnlijk tot het bittere einde doorgegaan. Dan was de schade nog veel groter geweest. De beslissing om je failliet te laten verklaren, is ontzettend moeilijk. Je ego staat in de weg en je wilt niet opgeven. Maar als je op een gegeven moment onverzekerd in de winkel staat om kosten te reduceren, weet je dat de grens is bereikt.”

Textilia is altijd op zoek naar inspirerende ondernemersverhalen. Ook een bijzondere periode achter de rug als winkelier? Mail dan naar redactie@textilia.nl