TOP

Is de driekwartbroek definitief verdwenen?

Begin deze eeuw was hij er ‘opeens’, de driekwartbroek. Mannen, maar ook vrouwen hesen zich in de lange korte broek en lieten zien dat er meer mogelijk was tussen hotpants en bell bottoms. Maar wat is ermee gebeurd? De good old bermuda lijkt het weer te hebben overgenomen. De afritsbroek is ook verdwenen.

De intrede van de driekwartbroek

Eind jaren ’90 maakte de reguliere korte broek plaats voor een nieuwe variant: de driekwartbroek. Die mode verspreidde zich snel. We hadden immers net ons eerste internet-abonnement om behalve in de etalages en folders ook online te kunnen kijken wat er zoal in was. Er kwamen blogs, YouTube en later ook modevlogs, die we intussen allemaal op ons mobieltje kunnen bekijken. Modewinkels zijn anno nu nergens meer zonder één of meerdere stekken op internet.

Combineren met enkelsokjes

De driekwartbroek verscheen in veel soorten. Er was de witte driekwartbroek, gemaakt van synthetisch materiaal en voorzien van aantrekkoordjes onderaan de pijpen. Ze werden veelal door heren gecombineerd met gestroomlijnde, nauwsluitende sneakers, en het enkelsokje deed daarbij zijn intrede. Een hele nieuwe, moderne look was dat, maar hij verdween snel. Het enkelsokje is gebleven. Mensen die het liefst zonder sokken in hun schoenen rondlopen maar geen zin hebben in de geurtjes die dat na verloop van tijd met zich meebrengt, kunnen op die manier veinzen geen sokken te dragen. Alleen zie je nog wel het randje stof net boven de schoenmond, zodat iedereen ziet dat je wel degelijk sokken draagt. Komt vast nog wel een oplossing voor.

Punk(rock) en Nu metal

Rondom de eeuwwisseling was er een muziekstroming die, samen met diverse vormen van (punk)rock, invloed uitoefende op het alternatieve modebeeld. De wijde driekwartbroek werd zowel door hiphoppers gedragen als door fans van de zogenaamde nu metal. Bands als Korn en Limp Bizkit omarmden elementen uit de hiphop, ook op kledinggebied. De afzakkende, wijde jeans werden opeens ook door metal-liefhebbers gedragen. Voor de zomermaanden was er een driekwart-variant. Eronder droegen ze het liefst zwarte sokken met canvas bootschoenen van Vans – zie de bovenste schoen op de foto bij dit artikel – of skateschoenen van Airwalk.

De afritsbroek

De intrede van de al dan niet wijde driekwartbroek liep parallel aan de afritsbroek, ook wel wandelbroek. Oh, nostalgie: opeens werd wandel- en ook viskleding hip! Mensen deinsden er niet voor terug om, of ze nu op hun vissersstoeltje zaten of op een terras, het onderste gedeelte los te ritsen en als een soort beenwarmers boven hun schoenen te laten hangen. Nu weten we als geen ander dat mode grillig is, maar of die look ooit terugkeert, durven we te betwijfelen.