TOP

Interview: mannenmodelijn Cruyff Apparel

Casual, dress en sportswear: deze elementen combineert Johan Cruijff in zijn onlangs gelanceerde mannenkledinglijn Cruyff Apparel. Textilia interviewt medeoprichter en directeur van Cruyff Clothing, Jacco van der Steen, over de plannen.

Wie is de ontwerper van de collectie?
“Ons design en productieteamteam bestaat uit acht mensen. Omdat we in december zijn gestart, was het nog een flinke klus om de lijn op tijd klaar te krijgen. De komende tijd zullen we het team dan ook verder uitbreiden.”

Heeft Johan Cruijff zelf een vinger in de pap?
“Hij is niet aanwezig tijdens het ontwerpproces, maar geeft wel zijn goedkeuring. Hij moet zich natuurlijk wel kunnen vinden in de ontwerpen.”

De lijn is doorspekt met sportswearinvloeden, kun je iets meer vertellen over het handschrift?
“Deze staat voor het karakter van Johan Cruijff: innovatief, creatief en zelfvertrouwen. Functionaliteit en comfort, dus niet te strakke fits en veel stretch, spelen daarbij een belangrijke rol. Ook zijn er een aantal stylen uit de spelerstijd van Johan Cruijff in de collectie verwerkt. Zo zijn trainingspakken en prints vertaald op een nieuwe, moderne manier met een knipoog naar het verleden. Voor de verwerking van deze sportswear elementen trokken we iemand aan die zijn sporen heeft verdiend bij Nike en Puma.”

Hoe is de collectie opgebouwd?
“Deze bestaat uit tachtig stukken die elk vallen onder active, casual of smartwear. Door deze verschillende stijlen te mixen en matchen is voor elk draagmoment de juiste stijl te creëren. Verkoopprijzen liggen in het middenhoogsegment, denk dan vanaf 59 euro voor een polo, 39 euro voor een T-shirt, 89 euro voor een overhemd en 149 euro voor een jas. In Engeland liggen de Cruyff schoenen naast Dolce & Gabanna en Stone Island, in Nederland richten we ons op een vergelijkbare positionering.”

Welke doelen willen jullie in het eerste jaar behalen?
“We hoeven niet direct een bepaalde omzet te behalen, wel hopen we in het eerste seizoen 100 tot 150 klanten aan te trekken. Als het goed gaat, willen we na de introductie van de kledinglijn het merk uitbreiden met andere productlijnen. Daarvoor is geen specifieke tijdfase gepland, belangrijk is om eerst de positie op de markt te verstevigen.”

De Cruyff Clothing collectie is vanaf december 2012 verkrijgbaar in Nederland, Engeland en Spanje. De collectie is, samen met de schoenen, te zien op de Modefabriek die op 22 en 23 juli in de Amsterdamse Rai plaatsvindt. Zie hieronder een video van de lancering op 31 mei.