TOP

Inretail pleit voor lagere werkgeverslasten, Elements of Freedom opent winkels, nieuwe eigenaar Yoek

Inretail pleit oor een verlaging van de werkgeverslasten, waaronder de WW-premie. Het duurzame Nederlandse modemerk Elements of Freedom gaat winkels openen in Amsterdam en Den Haag. En oprichter Johanna Timmer draagt Yoek over aan een nieuwe eigenaar. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 20 juni.

Beeld: Elements of Freedom

Inretail pleit voor lagere werkgeverslasten

Inretail pleit voor een verlaging van de werkgeverslasten, schrijft Nu.nl. “Door ingrepen van het kabinet zijn de loonkosten eind dit jaar 25 procent hoger dan twee jaar geleden”, zegt directeur Jan Meerman tegen Nu.nl. “Verlaag de werkgeverslasten door de WW-premie te verlagen en verruim de werkkostenregeling.” Uit een rondgang langs honderden leden blijkt dat 97 procent van de ondernemers de afgelopen twaalf maanden de kostenverhogingen voor eigen rekening heeft genomen. De helft van de ondernemers geeft aan dat hun financiële situatie is verslechterd in vergelijking met vorig jaar. Een op de tien ondernemers kan nu de rekeningen niet betalen. Een kwart lukt dat nu nog wel, maar verwacht de financiële problemen juist komende maanden. Meer dan drie kwart is erg bezorgd over de continuïteit van de onderneming. In deze groep denkt 60 procent vaker aan stoppen en is 14 procent hier al actief mee bezig. Veel bedrijven hebben nog altijd te maken met een hoge schuldenlast vanuit de coronatijd.

Elements of Freedom opent 2 winkels

Het duurzame Nederlandse vrouwenmodemerk Elements of Freedom heeft deze maand een tweede winkel geopend in Amsterdam. Het merk ziet de winkel in de Utrechtsestraat door de locatie en de ruimte als de perfecte plek om te functioneren als flagshipstore. Het merk heeft sinds drie jaar al een kleine winkel in de Wolvenstraat in de Negen Straatjes in Amsterdam. Later dit jaar wordt een derde winkel geopend aan de Denneweg in Den Haag. Met de opening van deze winkels wil Elements of Freedom het merk de naamsbekendheid vergroten.

Suitable neemt winkel Ronald Hazendonk in Culemborg over

Per maart 2024 neemt Suitable de winkel Ronald Hazendonk Fashion4Men in Culemborg over. Het wordt de achttiende winkel voor Suitable. Eigenaar Raoul van Dun van Suitable wil ondernemers uit de brand te helpen die iets anders willen doen. “We maken liever gebruik van wat er al is, dan dat we iets compleet nieuws moeten opbouwen. Zo geven we vertrouwde winkels ook een langer leven. Dat gaat verder dan een nieuw logo op de voorgevel en een likje verf. Juist de expertise en persoonlijke aandacht die je in kleinere modezaken vindt willen we vasthouden en toepassen op grotere schaal.” Suitable werd meer dan 25 jaar geleden opgericht en groeit de laatste jaren snel door de overname van winkels van ondernemers die willen stoppen. De mannenmoderetailer verkoopt naast bekende merken ook eigen labels en wil de dienstverlening van de fysieke winkels en webshop zo goed mogelijk op elkaar laten aansluiten. Zo is het mogelijk om online bestellingen in de winkel op te halen of deze kosteloos te retourneren. Via interactieve winkelzuilen kunnen klanten direct een online bestelling plaatsen. Verder werkt Suitable met ervaren kleermakers om pakken te verstellen en kledingstukken deskundig te repareren.

Nieuwe eigenaar voor Yoek

Yoek BV, het bedrijf achter plussize vrouwenmodemerk Yoek, is per 19 juni overgenomen door Yoek Fashion Group BV onder leiding van Michiel van Kempen. Hiermee doet oprichter Johanna Timmer, die het merk 38 jaar oprichtte, een stapje terug om ruimte te maken voor ‘een frisse wind’. “Na zoveel jaren voelt het als een bitterzoet afscheid, met een lach en een traan, maar vol vertrouwen draag ik het stokje over. Dit betekent niet dat ik Yoek volledig achter me laat. Ik zal mijn leven vooral door gaan brengen in Italië, maar ik blijf nauw betrokken bij het creatieve proces en het maken van de collecties”, zegt ze in een persbericht. Haar collega-ontwerper Chantal Smits blijft binnen het bedrijf actief als mede-eigenaar en Head of Design & Production. Michiel van Kempen heeft jarenlang gewerkt in marketing- en salesrollen bij onder andere L’Oréal. “Ik zie er naar uit om samen met Chantal en de rest van het Yoek team het bedrijf voort te bouwen op het succes tot nu toe en naar een volgend niveau te brengen door te focussen op internationalisatie, duurzaamheid en verbreding van het merk Yoek. De blijvende ondersteuning van Johanna bij het ontwikkelen van collecties is voor onze toekomst hierin van groot belang.”

Recordaantal vacatures in de handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. Het gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Dat schrijft De Ondernemer. Eind vorig jaar stonden er 437.000 vacatures open. Dat waren er een jaar eerder nog 392.000. Vooral in de handel was veel vraag naar nieuwe mensen. Dan gaat het bijvoorbeeld om kassa- en verkoopmedewerkers, waarvoor er wel 114.000 vacatures werden uitgezet. Ook in de horeca nam het aantal nieuwe vacatures sterk toe. Hier ging het in totaal om 147.000 nieuwe vacatures, 21.000 meer dan een jaar eerder. Dit is ook meer dan voor de coronapandemie.