TOP

Hulp bij btw-verhoging: tip 5

Nog een kleine week en dan wordt de btw verhoogd van 19 naar 21%. Textilia hielp je de afgelopen weken op weg. Hierbij de laatste praktische tips.

Het is aan te raden om te checken of je systeem klaar is voor de btw-verhoging op 1 oktober. Als alles geheel geautomatiseerd is, van kassa tot boekhouding, zal het nieuwe tarief waarschijnlijk automatisch worden aangepast. Let wel op dat de verkoopprijs niet automatisch wordt verhoogd (als je de prijzen tenminste gelijk houdt), maar dat de verhoging ten koste gaat van de inkoopprijs.

Aanbetalingen en retouren

Een belangrijk aandachtspunt zijn eventuele aanbetalingen die al zijn gedaan. Wanneer dit artikel pas na 30 september opgehaald wordt, dan geldt over het hele aankoopbedrag het btw-tarief van 21 procent. Ook over de aanbetaling. Houdt verder in de gaten dat over artikelen die na de btw-verhoging retour worden gebracht 19 procent btw terug hoeft te worden gegeven.

Eigen rekening

Volgens het laatste bericht van ondernemersorganisatie Detailhandel Nederland zullen veel winkeliers de kosten van de hogere btw de eerste maanden noodgedwongen voor eigen rekening nemen. Pas vanaf januari zullen de prijzen overal zijn aangepast aan de hogere btw, meldt de brancheorganisatie.

Uitgestelde btw-afdracht

Maar dat voor eigen rekening nemen kan volgens de organisatie wel zorgen voor problemen, want op veel producten zit een marge van slechts 2 tot 3 procent. Terwijl winkeliers het door de economische crisis toch al moeilijk hebben. De brancheorganisatie hoopt op een plan van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën om winkeliers de mogelijk te geven vier maanden uitstel te krijgen van btw-afdracht voor een hoger bedrag dan het maximum van 12.000 euro waarover tot nu toe werd gesproken.