TOP

Helft bedrijven kledingbranche heeft last van crisis

Zo'n 60 procent van de bedrijven in Nederland zegt geen last te hebben van de effecten van de kredietcrisis. In de kledingbranche is dat lager, net iets meer dan 50 procent. Maar liefst 82 procent van de bedrijven in de kledingbranche neemt maatregelen tegen de gevolgen. Dat blijkt uit de ConjunctuurEnquête Nederland (COEN), een samenwerking tussen CBS, KvK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Gevolgen kledingbranche
Voor bedrijven in de textiel-, kleding- en lederindustrie zegt 51 procent geen last te hebben van de effecten. De andere helft heeft wel last van de gevolgen. Vooral een groter debiteurenrisico is een probleem bij 25 procent van de bedrijven in de modebranche en dat percentage ligt daarmee beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van 10 procent.

Een van de gevolgen is dat ondernemingen meer moeite hebben met het krijgen van een lening.Van de ondervraagde bedrijven zegt 16 procent minder makkelijk krediet te kunnen krijgen. Landelijk is dat 20 procent.

Ongeveer 2 procent heeft een probleem met het aantrekken van eigen vermogen en 5 procent heeft last van waardevermindering van beleggingen.

Maatregelen
De mode- en textielbranche neemt het zekere voor het onzekere; maar liefst 82% neemt maatregelen en dat is daarmee het hoogste percentage van alle ondervraagde branches in Nederland. Vooral het tijdelijke personeel moet het ontgelden. Zo’n 35 procent van de bedrijven stoot tijdelijk personeel af, 10 procent stoot permanent personeel af. Andere maatregelen zijn werktijdvermindering (4,2%), uitstel van investeringen (4,6%) of uitbesteden van activiteiten (2,7%). Een kwart van de bedrijven neemt andere maatregelen.

Klik hier voor meer informatie bij het CBS.