TOP

Handtas Margaret Thatcher geveild voor 25.000 pond

Een van de handtassen van de Britse oud-premier Margaret Thatcher is gisteravond in Londen geveild voor 25.000 pond (€28.000). Dat heeft het veilinghuis Christie's bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De handtas werd gekocht door een privéverzamelaar uit Cyprus. Margaret Thatcher heeft de tas zelf afgestaan om te worden geveild voor het goede doel.

Thatcher (85), bijgenaamd ‘The Iron Lady’, was premier van 1979 tot 1990. Bij officiële gelegenheden droeg ze meestal een handtas bij zich van het gerenommeerde Britse huis Asprey. Ze had de tas bijvoorbeeld tijdens ontmoetingen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov aan haar arm bungelen. Er wordt gezegd dat de politica zes exemplaren van de tas heeft; allemaal zwart of donkerblauw, zonder poes pas.

Al in 1982 werd in de media het woord ‘handbagging’ gebruikt voor de ruwe manier waarop Thatcher kon omspringen met collega-politici. In spotprenten werd ze veelvuldig afgebeeld terwijl ze met een tas om zich heen mepte.

Naast de handtas gingen ook een gitaar van Eric Clapton, een schilderij van Andy Warhol en een tekening van Lady Di onder de hamer.