TOP

‘Google bevoordeelt eigen prijsvergelijkingssites’

Google zou de eigen prijsvergelijkingssites bevoordelen in de zoekresultaten die ze aan online consumenten tonen. Dat is te lezen in een intern rapport van de Europese Commissie.

Zakensite Z24.nl meldt op basis van een stuk in The Wall Street Journal dat de Europese Commissie grote bezwaren heeft tegen de manier waarop Google in zijn zoekresultaten shoppingdiensten toont die prijzen vergelijken. Hierbij zouden de vergelijkingsdiensten van Google bevoordeeld worden.

The Wall Street Journal heeft dit uit een intern rapport gehaald van de Europese Commissie uit april. De commissie heeft bedrijven die een klacht hebben ingediend tegen Google, een aangepaste versie gestuurd.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging sprak Google afgelopen april formeel aan op zaken die zouden botsen met de wetgeving rond eerlijke concurrentie, maar het bedrijf zegt zelf geen inbreuk te maken op Europese concurrentieregels.

Volgens de Wall Street Journal wil de Europese Commissie dat Google op ‘dezelfde onderliggende processen en methoden’ gebruikt bij het presenteren van rivaliserende prijsvergelijkingssites. Dat Google zelf voorstellen heeft gedaan om bevoordeling van eigen diensten zoals Google Shopping uit te sluiten, is niet voldoende voor de Europese Commissie. Die dreigt met boetes op basis van overtredingen uit het verleden, aldus de Amerikaanse zakenkrant.

Google heeft voorgesteld om speciale ruimte te reserveren voor concurrenten, naast de eigen prijsvergelijkingssites. Volgens The Wall Street Journal echter willen verschillende concurrenten liever herziening van de onderliggende zoektechnologie en daar lijkt Brussel ook op te focussen. Google moet over enkele weken reageren op de klachten van de Europese Commissie.