TOP

Frans Muller Benelux X Sneakerspoon, Duurzaam kledingplatform Manufy failliet, OFM introduceert Valentijn’s dag

Nieuwe samenwerking: Frans Muller Benelux en Sneakerspoon, Gronings duurzaam kledingplatform Manufy failliet, OFM introduceert Valentijn’s dag, Superdry oprichter onderzoekt beursexit. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 6 februari.

Beeld: Frans Muller Benelux X Sneakerspoon

Nieuwe samenwerking: Frans Muller Benelux en Sneakerspoon 

Frans Muller Benelux kondigt een nieuwe samenwerking aan met Sneakerspoon. De makers, ‘sneakerheads’ van eigen bodem, deden drie jaar lang marktonderzoek en probeerden van alles, zonder succes. Dus gingen ze zelf aan de slag. Ze analyseerden sneakers, bestudeerden vormen en materialen en creëerden digitaal ontwerpen. Na 170 materialen te hebben getest, ontdekten ze de ultieme schoenspanner die spanning geeft zonder te overstrekken: de Sneakerspoon. De Sneakerspoon helpt bij het gladstrijken van creases, de vouw die vaak ontstaat in de toe box van een sneaker. Door de juiste spanning op de neus blijft de vorm in tact zonder de hiel te beschadigen. Ook blijft de voering goed, is de kans op schimmel kleiner en stap je gemakkelijk in je sneaker met de ingebouwde schoenlepel. Sneakerspoon richt zich op het verlengen van de levensduur van sneakers, hierdoor bespaar je geld, maar draag je ook bij aan het verminderen van de afvalberg. De Sneakerspoons zijn verkrijgbaar in de maten Medium (37-41) en Large (42-46) via de webshop van Frans Muller Benelux. 

Gronings duurzaam kledingplatform Manufy failliet

Manufy, een Nederlands kledingplatform met de ambitie de duurzame Europese tegenhanger van Alibaba te worden, heeft officieel faillissement aangevraagd na een surseance van betaling. De start-up, opgericht in 2020, wilde met het platform een ‘Airbnb voor duurzame kledingproductie’ zijn en Europese modemerken verbinden met duurzame kledingproducenten. Ondanks de veelbelovende start, leed het bedrijf in 2022 bijna 4 ton verlies, wat resulteerde in een negatief eigen vermogen van ruim 8 ton. CEO Nout Knabben wijt het faillissement aan de uitdagingen om in de beginfase voldoende financiering aan te trekken en het veranderde investeringsklimaat. “Platformen draaien vaak pas na enkele jaren winst en moeten in het begin flink gefinancierd worden.”

Knabben onderzoekt mogelijkheden voor een doorstart. “De wereld heeft dit soort verduurzamingsinitiatieven hard nodig, het zou zonde zijn als een platform als deze het niet redt.” De toekomst van Manufy blijft onzeker, maar de directeur blijft hoopvol over het potentieel van het platform en de noodzaak ervan in de wereld van duurzame kledingproductie.

OFM introduceert Valentijn’s dag

Speciaal voor de meer dan 5000 mannen die het hele jaar door de naam Valentijn dragen, introduceert Only For Men (OFM) een unieke actie: Valentijn’s dag. Op Valentijnsdag ontvangen zij een gratis Dutch Dandies colbert in een van de winkels van OFM. Samen met ‘ambassadeur van de liefde’ Sergio Vyent kondigde OFM deze actie aan via sociale media. Heren die deze romantische dag extra indruk willen maken op hun date, kunnen de gehele dag hun jasje ophalen op vertoon van hun legitimatie.

ABN AMRO voorspelt een uitdagend jaar

Ondanks een lichte verbetering van de koopkracht staat de retailsector voor een onzeker 2024. Hoge kosten voor personeel, inkoop, energie en huur blijven de marges van retailers onder druk zetten. Voor het komende jaar wordt slechts een bescheiden herstel van 0,5 procent verwacht, met variërende vooruitzichten voor verschillende subsectoren. Supermarkten kunnen een kleine volumegroei ervaren, terwijl kledingwinkels en voedingsspeciaalzaken krimp voorzien. Kleinere ketens hebben het moeilijk door noodzakelijke investeringen en de vraag naar tweedehands producten lijkt toe te nemen in 2024. Retailers worden aangespoord om hun verdienmodellen te heroverwegen en zich te onderscheiden door in fysieke winkels beleving te creëren en nieuwe diensten toe te voegen, zoals reparaties en abonnementen. Het benutten van data en AI wordt benadrukt als essentieel om processen te optimaliseren en flexibel te kunnen reageren op veranderingen in de bevoorradingsketen. Ondanks de uitdagende omstandigheden biedt proactief handelen retailers kansen voor langdurig succes.

Superdry oprichter onderzoekt beursexit: aandelenkoers stijgt

Julian Dunkerton, oprichter en CEO van Superdry, overweegt het bedrijf via een overname van de beurs te halen. Dit resulteerde in een stijging van de aandelenkoers. De mogelijke beursexit valt samen met de lopende herstructureringsplannen. Een bod op het volledige aandelenkapitaal van Superdry is een van de overwegingen, maar er zijn nog geen beslissingen genomen. Dunkerton bezit momenteel een kwart van de aandelen en voert gesprekken met potentiële financiers om de rest van de aandelen over te nemen. Een officieel overnamebod moet uiterlijk op 1 maart worden uitgebracht.