TOP

Economie krimpt met 0,2 procent

De economie is in het eerste kwartaal 1,1 procent gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Vooral investeringen en de consumptie zijn sterk teruggelopen. Ten opzichte van een kwartaal eerder is de economie met 0,2 procent gekrompen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland zat in het eerste kwartaal van dit jaar nog in een recessie. De economische teruggang is onder meer veroorzaakt doordat consumenten minder geld hebben uitgegeven. Zij besteedden 1,1 procent minder dan vorig jaar. Voor het eerst in lange tijd is er wel meer geld besteed aan voedingsmiddelen en kledingstukken.

Afname investeringen
De economie is voor het derde achtereenvolgende kwartaal geslonken ten opzichte van een jaar eerder. Van een recessie is sprake bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen krimp. De economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen met 0,7 procent in in het kwartaal daarvoor met 0,4 procent. De belangrijkste reden voor krimp is de afname van investeringen. Die waren 4,2 procent lager dan vorig jaar.