TOP

Echt bont: ja of nee?

In België is ophef ontstaan over een nieuwe anti-bont campagne met filmster Jean-Claude Van Damme, die nogal heftig en bloederig is. De Belgische Bontfederatie is 'not amused' dat de bontsector hiermee in een kwaad daglicht wordt gesteld.

De winter komt er aan en dat is voor de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia aanleiding voor een nieuwe campagne tegen bont. Daarin zien we acteur Jean-Claude van Damme op een ‘filmposter’ met in zijn bebloede handen een gevilde nerts (die overigens gephotoshopt is in de afbeelding).

Dierenwelzijn

De Belgische Bontfederatie vindt de campagne wanstaltig en is van mening dat het publiek hiermee wordt misleid en gechoqueerd over de rug van de bontsector. “Dat de verkoop van bont de laatste jaren een stijgend succes kent, komt door de vele inspanningen van de sector rond dierenwelzijn en informatie over de herkomst van het bont”, zegt een woordvoerder van de bontfederatie in Het Nieuwsblad.

Voorstanders

Ook in Nederland is de discussie rond echt bont een eeuwigdurende. Tegenstanders zijn niet zo moeilijk te vinden, voorstanders daarentegen wel. Terwijl volgens cijfers van het Nederlands Bont Instituut in 1 op de 3 modezaken artikelen met echt bont worden verkocht. Toch durft niet iedereen openlijk voor het gebruik van echt bont uit te komen.

Jij wel? Vind jij bont door alle regelgeving van tegenwoordig best verantwoord?

Voor een artikel zijn we op zoek naar ontwerpers, merken en winkels die artikelen met echt bont verkopen. Mail je visie voor 5 september naar r.kwaak@textilia.nl en wie weet nemen we contact met je op!