TOP

Dit moet je weten over biologisch katoen

Organic cotton, bio cotton, eco katoen en biologisch katoen. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde materiaal. De laatste jaren is katoen steeds vaker onder de aandacht gekomen. Niet alleen vanwege het milieuaspect, maar ook door de (in veel gevallen) slechte arbeidsomstandigheden bij de katoenproductie. Het werd de hoogste tijd om biologisch katoen in te zetten als nieuwe standaard. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Wat is het verschil tussen gewoon katoen en biologisch katoen? En waarom is het zo belangrijk om bewust te zijn van dit materiaalgebruik? Je leest er alles over in dit artikel.

Katoen als materiaal

Voordat we het verschil tussen gewoon katoen en de biologische variant uitleggen, is het handig om te weten waar katoen vandaan komt. Het begint allemaal bij de katoenplant. Uit deze plant groeien pluizige katoenbollen waarvan de witte vezels verwerkt kunnen worden tot textiel. Vroeger werden alle katoenbollen met de hand geplukt, maar het oogsten wordt tegenwoordig vaak machinaal gedaan. Toch gaat het nog regelmatig gepaard met dwangarbeid en slechte werkomstandigheden. Katoenplanten groeien vooral goed in een warm klimaat en zijn helaas erg gevoelig voor ongedierte. China, India en de Verenigde Staten zijn de topproducenten van katoen.

Verschil tussen gewoon katoen en biologisch katoen

Bij de productie van gewoon katoen worden er veel chemische middelen gebruikt. Niet alleen om ongedierte en ziektes tegen te gaan, maar ook om de katoenbollen makkelijker los te laten komen van de plant. Deze chemische middelen zakken in de bodem waardoor de grond minder vruchtbaar wordt en snel uitdroogt. Er wordt vervolgens kunstmest en extra veel water gebruikt om dit te compenseren. Ter verduidelijking: voor 1 kilo katoen textiel is er ongeveer 10.000 liter water nodig. Dit hele proces is schadelijk voor zowel mens als milieu. Bij de teelt van biologisch katoen wordt het dus anders aangepakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen, minder water verbruikt en beter gelet op de arbeidsomstandigheden. Het verschil zit dus niet in het materiaal zelf, maar vooral in het productieproces.

Biologisch katoen in mode en interieur

Nu je weet hoe belangrijk het is om te kiezen voor biologisch katoen, kun je dit gaan toepassen in je eigen leven. Onder andere door kleding van biologisch katoen te kopen of te maken. Maar ook in het interieur kun je vaker kiezen voor organic cotton. Koop je beddengoed en badgoed bijvoorbeeld bij Yumeko. Dit bedrijft maakt duurzame producten van de hoogste kwaliteit en uitsluitend met biologisch katoen.

Biologisch katoen herkennen

Je kunt kleding, beddengoed of andere producten van biologisch katoen herkennen aan het GOTS keurmerk. Dit katoen voldoet aan de ‘Global Organic Textile Standards’ en is dus een goede keuze voor zowel mens als milieu.