TOP

Detailhandel Nederland: ’Verlaag parkeertarieven om spooksteden te voorkomen’ *

Nederlandse gemeenten moeten de parkeertarieven verlagen om te voorkomen dat binnensteden door leegstand veranderen in spooksteden. Dat zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland trekt bij alle gemeenten in ons land aan de bel nu de winkelleegstand door recente faillissementen nog verder oploopt. In bepaalde gemeenten als Assen, Weert en Heerlen is de leegstand meer dan twintig procent. Het verlagen van parkeertarieven is een maatregel die gemeenten direct kunnen nemen, zegt de brancheorganisatie.

 

Sleutelrol

 

Voorzitter van Detailhandel Nederland, Guido van Woerkom, vindt dat de gemeenten een sleutelrol spelen bij het vestigingsklimaat in de winkelcentra. “Om spooksteden te voorkomen moeten zij maatregelen nemen.” Naast het verlagen van parkeertarieven, kunnen gemeenten ook het aantal leegstaande panden terugdringen en lokale lasten en regels verlichten, vindt de voorzitter.

 

Leegstand

 

De winkelleegstand stijgt al jaren in Nederland. Bij aanvang van de crisis in 2008 stond 5,5 procent van de winkels leeg. Volgens de laatste meting in 2015 van het Planbureau voor de Leefomgeving is dat gemiddeld 9 procent. Onder meer door het omvallen van grote winkelketens als V&D, de formules van de Macintosh Retail Group en recentelijk Perry Sport en Aktiesport van de Unlimited Sports Group neemt de leegstand toe.

 

LEES OOK: ‘ING waarschuwt voor verdubbeling winkelleegstand’

 

LEES OOK: ‘Hoe moeten al die lege winkelmeters worden opgevuld?’

 

Direct aan de slag

 

Gemeenten moeten direct aan de slag, zegt Van Woerkom. “Het is twee voor twaalf geweest. In de afgelopen jaren maakten gemeenten bewust of onbewust verkeerde keuzes. Neem bijvoorbeeld de gemeente Assen. Daar stegen de parkeertarieven met 45 procent, nam de winkelleegstand toe tot 17,5 procent en als klap op de vuurpijl nam Assen ook nog eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te realiseren.”

 

Experimenteren

 

Verschillende gemeenten experimenteren met gratis of goedkoper parkeren. Zo is in Veenendaal in november een proef met gratis parkeren op zaterdag gestart. Automobilisten kunnen hun bolide kosteloos kwijt in de drie gemeentelijke parkeergarages. Op die manier wil de stad meer winkelend publiek naar de stad trekken. De proef duurt tot eind dit jaar, in november is er een evaluatie. 

 

Omzetstijging

 

Een storing in het betaalsysteem verleden jaar in het Britse Cardigan leidde tot een omzetstijging bij bepaalde winkeliers van vijftig procent. Toch leidt invoering van geheel of gedeeltelijk gratis parkeren niet altijd tot meer winkelend publiek, blijkt onder meer uit de ervaring van Kerkrade verleden jaar. Er kwam geen shopper extra en de gemeente liep naar schatting en half miljoen euro aan parkeergelden mis.