TOP

De miljoenennota en de retail, Instabox en Budbee fuseren, nieuw hoofdkantoor Norah

Inretail vindt de miljoenennota een ‘schraal verhaal’ voor de retail. De Zweedse pakketbezorgers Instabox en Budbee willen fuseren en samen verder onder de nieuwe naam Instabee. En retailer Norah heeft een nieuw hoofdkantoor betrokken in Alkmaar. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 20 september 2022.

Foto: Eigen Stijl x King Louie

Inretail vindt miljoenennota ‘schraal verhaal’

Het grootste nieuws deze Prinsjesdag zijn de maximum tarieven die gaan gelden voor gas en elektriciteit. Niet alleen voor huishoudens, maar ook voor middelgrote en kleine bedrijven die met hun verbruik in aanmerking komen voor korting op hun energiebelasting. Daarnaast wordt gewerkt aan een specifiek pakket voor grootverbruikers, zoals bakkers en glastuinders. Het kabinet wil bedrijven ook helpen verduurzamen, zodat zij het energieverbruik kunnen verlagen. Daarvoor komt extra geld beschikbaar. De geplande verlaging van de energiebelasting gaat vanwege de invoering van het plafond niet door.

Verder worden per 1 januari het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 10 procent verhoogd. Ook daalt de inkomstenbelasting en stijgt de arbeidskorting. Deze maatregelen moeten deels worden gedekt door hogere belastingen op winst en vermogen, maar daarbij wordt het midden- en kleinbedrijf zoveel mogelijk ontzien. Hoe precies wordt echter nog niet duidelijk.Inretail vindt de miljoenennota voor ondernemers een schraal verhaal, meldt de retailorganisatie in een persbericht. De aankondiging van een energietariefplafond door het kabinet is een koopkrachtverbetering voor burgers en dat is positief, maar verdere inflatie en daarmee nog hogere prijzen liggen op de loer.

De enorme stijging van het wettelijk minimumloon vanaf januari zonder compensatie in de loonkosten hakt er fors in. Ook de effecten van de hoge energielasten en fors gestegen huur- en inkoopkosten hakken er in bij ondernemers en vanaf oktober start bovendien de terugbetaling van de in coronatijd opgebouwde belastingschuld. De druk op de exploitatie stijgt dan nog meer en de uitgeholde koopkracht van consumenten zorgt voor grote onzekerheid in de retail. De voor 2023 aangekondigde hogere winstbelasting vindt Inretail-voorzitter Jan Meerman een dom besluit. Omdat alleen de eerste twee ton winst extra belast wordt, treft het de verkeerde doelgroep. Het kabinet moet volgens Inretail compensatieregelingen inzetten voor de stijgende loonkosten.

Eigen Stijl opent winkel met King Louie

Eigen Stijl, bekend van de kledingwinkels Eigen Stijl en Eigen Stijl Boetiek in de Steenstraat in Arnhem, heeft in samenwerking met vrouwenmodemerk King Louie een winkel geopend in de Bakkerstraat. De winkel is te vinden in een oud pand met authentieke elementen. De voorkant van de winkel aan de binnenkant is een exacte kopie van de King Louie Store in de Amsterdamse Hartenstraat. Het is de eerste keer in Nederland dat King Louie een dergelijke samenwerking aangaat.

Hoewel de nieuwe winkel er van binnen uitziet als een King Louie store, is Eigen Stijl x King Louie wel een Eigen Stijl-winkel, zegt eigenaar Marjan Zeylmans in een persbericht. Er is een King Louie shop-in-shop gedeelte, waar de look & feel van het merk terugkomt. Naast King Louie worden in deze nieuwe winkel dezelfde merken verkocht als in de andere twee winkels van Eigen Stijl, zoals Fabienne Chapot, Modström, Nümph en Becksöndergaard. Eigen Stijl staat bekend om de kleurrijke collectie met vrolijke prints aangevuld met goede basisitems om hiermee te combineren.

Instabox en Budbee gaan fuseren

De Zweedse pakketbezorgers Instabox en Budbee willen fuseren. De nieuwe werknaam wordt Instabee. De Zweedse mededingingsautoriteit moet het plan nog wel beoordelen. Dat meldt Emerce. Het nieuwe bedrijf heeft een waardering van ongeveer 1,7 miljard euro. Instabox bestaat sinds 2015 en Budbee werd n 2016 opgericht. Budbee richt zich op groen thuisbezorgen en Instabox werkt veel met pakketkluizen.

Beiden zijn ze actief op thuismarkt Zweden, Denemarken en in Nederland. Daarnaast zit Instabox ook in Noorwegen en Duitsland. Budbee bedient ook Finland en België. Na afronding van de overname werken de partijen in totaal in zeven landen. In het nieuwe bedrijf zal Budbee-oprichter Fredrik Hamilton ceo worden. Instabox-oprichter Alexis Priftis wordt Executive Chairman of the Board (bestuursvoorzitter).

Nieuw hoofdkantoor voor Norah

Vrouwenmoderetailer Norah heeft een nieuw hoofdkantoor betrokken op de Boekelermeer langs de A9 in Alkmaar. Met de enorme groei van het bedrijf was er behoefte aan meer ruimte in het hoofdkantoor, dat ook het distributiecentrum is. Met een oppervlak van 8.000 vierkante meter en een nieuwe sorteermachine moeten alle 90 winkels optimaal bevoorraad worden en alle webshopbestellingen verzonden. Het interieur van het kantoor sluit aan bij het nieuwe winkelconcept, waar licht en ronde vormen centraal staan.

Het moderne betonnen geraamte is opgedeeld in grote ruimtes die zijn aangekleed met veel planten, hout en per verdieping een eigen kleurthema. Norah richt zich met vrouwenmode op de maatrange van 36 tot en met 48 en heeft meer dan 90 winkels in Nederland en 2 in België. Norah werd in 2014 gelanceerd door Buur Fashion, bekend van de vrouwenmodemerken X-two en Yest. Het aantal winkels is sindsdien snel gegroeid en inmiddels is sprake van landelijke dekking.

Only opent winkel in The Mall

Vrouwenmodemerk Only heeft afgelopen week de 120e Nederlandse winkel geopend in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. De winkel heeft 470 vierkante meter aan verkoopvloeroppervlakte en in het oog springt de flowerwall bij de paskamers. Dat meldt het kledingmerk op Linkedin. Het merk is op expansie-pad. Onlangs opende nog een Only & Sons winkel in Groningen en heropenden verschillende Only-winkels na een restyling. Er staan de komende tijd nog meerdere winkelopeningen op de planning.