TOP

Vertrouwen consumenten iets gestegen, Nieuwe winkels Guts & Gusto, Doorstart Le Ballon

Consumentenvertrouwen stijgt weer iets, Guts & Gusto opent dit jaar 4 nieuwe winkels, en Le Ballon Beheer B.V. maakt doorstart. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 22 januari.

Beeld: Hassan Anayi via Unsplash

Consumentenvertrouwen weer iets gestegen

Ook in januari vertoonden consumenten volgens het CBS een lichte verbetering in stemming, waarbij het consumentenvertrouwen steeg van -29 in december 2023 naar -28. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid lieten verbeteringen zien. Het consumentenvertrouwen lag in januari wel nog onder het twintigjarig gemiddelde, maar is alweer aardig gestegen ten opzichte van het dieptepunt van september 2022 (-59). Consumenten waren minder pessimistisch over de economie dan in december. De koopbereidheid vertoonde een minder negatieve trend, ook voor het doen van grote aankopen. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden onveranderd bleef.

Guts & Gusto opent dit jaar vier nieuwe winkels

Modelabel Guts & Gusto is van plan dit jaar in totaal vier nieuwe winkels te openen. Met de bestaande acht winkels in Nederland betekent dit een groei van 50 procent. De eerste nieuwe winkel, in het centrum van Utrecht, is op 20 januari reeds geopend. De locaties van de overige nieuwe filialen zijn nog niet bekend. Het nieuwe Utrechtse filiaal, gelegen aan de Steenweg, markeert de terugkeer van Guts & Gusto naar de stad. Het merk, opgericht door de Twentse broer en zus Henrike en Maarten ten Voorde, begon als een sieradenwinkel en heeft zich in de loop der jaren uitgebreid met een webshop, meer fysieke winkels en een breder assortiment. “Onze collectie bestaat eigenlijk uit alles waar wij blij van worden. Van leopard rokje tot studded boots, je vindt het bij Guts & Gusto.” zo schrijven zij op hun site.

Le Ballon Beheer B.V. maakt doorstart

Le Ballon Beheer B.V., het moederbedrijf van Le Ballon-winkels en de webshop, maakt een doorstart met de hulp van Dungelmann Group B.V., zoals aangegeven in het recent gepubliceerde faillissementsverslag. Dungelmann Group B.V. heeft het bedrijf overgenomen, inclusief voorraad, inventaris en goodwill. Het bedrijf gaat zelfstandig verder vanaf 22 januari 2024. Het faillissement van Le Ballon Beheer B.V. in december 2023 werd veroorzaakt door de impact van de coronapandemie, resulterend in jaren van financiële moeilijkheden. Het besluit tot faillissement werd genomen vanwege onrendabele bedrijfsvoering als gevolg van inflatie, stijgende personeelskosten en huurlasten.

Lenzing kondigt duurzaam productieproces aan

Textielproducent Lenzing heeft aangekondigd een duurzaam alternatief te hebben ontwikkeld voor de productie van elastische weefsels. Het nieuwe productieproces gebruikt Tencel Lyocell-vezels en houtbronnen, afkomstig van gecontroleerde en gecertificeerde houtbronnen. Dit fossielvrije alternatief voldoet aan kwaliteitsnormen en is comfortabel en traceerbaar. De stretchstoffen zijn ontworpen om mee te bewegen met het lichaam, wat ideaal is voor lichtgewicht kleding. Lenzing benadrukt het belang van deze innovatie in het verminderen van het gebruik van fossiele materialen in de textielwaardeketen, met behoud van comfort en kwaliteit. Het bedrijf staat open voor samenwerkingen en blijft zich inzetten voor verantwoorde productieprocessen in de textielsector.

Amazon voegt een door AI aangedreven winkelassistent toe

Amazon heeft een AI-gestuurde winkelassistent toegevoegd aan de iPhone/Android-app, waarmee klanten vragen kunnen stellen over producten. De assistent gebruikt AI om antwoorden te genereren op basis van productdetails en recensies. De AI-assistent is beperkt tot één product, het gaat niet op zoek naar alternatieven, maakt geen vergelijkingen en stopt het product niet in het winkelmandje. Het kan echter wel dynamische antwoorden genereren op verschillende vragen en in verschillende talen. Amazon experimenteert met AI-functies en plant verdere ontwikkelingen. De volgende stap zal het mogelijk maken om het item te kopen of op te slaan op een verlanglijst. Ook zal de context binnenkort de hele Amazon-catalogus zijn, niet slechts één product.