TOP

Britse regering pompt geld in kwakkelende winkelstraten

De Britse regering gaat op korte termijn dertien miljoen pond in stimuleringsprojecten voor kwakkelende winkelgebieden in 45 steden steken. Een idee voor Nederland?

De Britse regering stelt daarnaast tachtig miljoen pond aan leningen beschikbaar voor startende ondernemers, meldt retailnews. Markten en stalletjes voor winkeliers moeten klanten weer naar de stenen winkels in Engeland trekken. Ook krijgen bezoekers betere faciliteiten, zoals openbare toiletten, parkeermogelijkheden, horeca en speeltoestellen.

“Geweldig dat de Britse overheid ziet dat er een integraal plan moet komen om de aantrekkingskracht van winkelgebieden en binnensteden te verstevigen”, zegt Paul te Grotenhuis, persvoorlichter van brancheorganisatie CBW-Mitex, in een telefonische reactie. “Aantrekkelijke winkelgebieden vergen meer dan alleen mooie winkels. Het gaat juist om de omgeving en de beleving van het winkelgebied.”

Jelger Zee van koepelorganisatie Detailhandel Nederland is het eens met Te Grotenhuis: “Winkels in aantrekkelijke binnensteden en winkelgebieden zorgen voor leefbaarheid en gezelligheid in de buurt. Dat is ook goed voor de bewoners, bezoekers, horeca, bioscopen en stadsschouwburgen.”

De Britse overheid neemt de maatregelen op basis van de aanbevelingen van retailspecialist Mary Portas. Zij presenteerde eind vorig jaar het rapport  ‘The Portas Review, an independent review into the future of our high streets’, waar 28 aanbevelingen uit rolden.

Paul te Grotenhuis pleit voor een landelijke taskforce in ons land. “Nederland kan van het Britse model leren dat er landelijke beleid moet komen. De ruimtelijke ordening is nu volledig gedecentraliseerd. Een taskforce zou de problematiek hoog op de politieke agenda kunnen krijgen.”

De secretaris vestigingszaken bij de koepelorganisatie denkt dat de Britse aanpak vooral de winkelleegstand in ons land zou kunnen terugdringen. “Leegstand moet worden voorkomen en worden tegengegaan. Gemeenten hebben in veel gevallen samen met projectontwikkelaars de laatste tien jaar erg veel winkelmeters bijgebouwd. Ook op plekken waar er geen behoefte aan was. Daarom is het mede de verantwoordelijkheid van de overheid om de leegstand tegen te gaan”, aldus Jelger Zee.