TOP

Boekentip: What We Wear

Welk traject legt kleding af en hoe lang? Fotograaf Pieter van den Boogert maakte hierover een reportage in Bangladesh en Ghana. De beelden zijn terug te zien in het nieuwe boek What We Wear.

Met What We Wear laat Pieter zien dat een product als kleding een veel langer traject aflegt dan men ziet in het dagelijks leven. De afgelopen twee jaar reisde hij voor zijn afstudeerproject voor de Koninklijke academie van Beeldende Kunsten in Den Haag naar onder meer Bangladesh en Ghana om dit traject te fotograferen.

Over de reportage
In 2008 maakte de Van den Boogert in de opslagloods van een goed doel een foto van een hele grote berg kleding. Het was de oogst uit inzamelcontainers voor tweedehands kleding, die je overal in Nederland ziet staan. In grote geperste balen lag het textiel te wachten om naar Afrika verscheept te worden. De hoeveelheid in deze ene loods was op z’n zachtst gezegd indrukwekkend.

Dat riep bij Pieter van den Boogerd de vraag op wie er beter wordt van de kleding die in het Westen als afval wordt bestempeld? Wat voor traject legt kleding eigenlijk ieder seizoen af voor het in de winkels hangt?

“De kledingcyclus zoals ik die heb gevolgd is een voorbeeld hoe we de westerse welvaart niet los kunnen zien van de armoede in de rest van de wereld. De vraag naar veel en goedkope consumptiegoederen heeft grote gevolgen buiten onze landsgrenzen. Tijdens dit project heb ik me vaak afgevraagd wat onze welvaart waard is, nu ik met eigen ogen heb gezien wat de consequenties daarvan zijn in andere delen van de wereld”, aldus Pieter vanden Boogert.

Over de uitgever
Het resultaat is het boek ‘What We Wear’ uitgegeven door Keff & Dessing Publishing (Floortje Dessing). Dit is het tweede boek van de uitgeverij na ‘365 dagen onderweg’, het reisboek van Floortje Dessing dat november 2010 uitkwam.

Floortje Dessing zegt over het boek: “Pieter van den Boogert is er met zijn uitzonderlijke talent in geslaagd om een kant te laten zien van de kledingindustrie waar weinig mensen weet van hebben. Dit mooie boek past heel goed bij de idealen en de fairtrade gedachte van de uitgeverij en kledingwinkel Nukuhiva. Ik ben blij dat we van dit uitzonderlijke afstudeerproject een boek hebben mogen maken.”

What We Wear ligt vooralsnog exclusief op de plank bij de winkels van Nukuhiva in Amsterdam en Utrecht.